Liga Campionilor Surselor Regenerabile de Energie și-a desemnat câștigătorii

sre_castigatori.jpgPe 13 februarie, la Alba Iulia, Liga campionilor surselor regenerabile de energie din România și-a premiat câștigătorii! Competiția a fost organizată de Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău în cadrul proiectului Towards 100% RES rural communities, derulat prin programul Inteligent EnergyEurope.

Liga Campionilor Surselor Regenerabile de Energie (SRE) este o reţea de ligi naţionale care au scopul de a crea o competiţie pozitivă privind utilizarea energiilor regenerabile, între autorităţile și localitățile din Europa. Liga Campionilor SRE face vizibilă penetrarea surselor regenerabile de energie la nivelul autorităţilor locale, furnizează clasificări bazate pe indicatori simpli şi identifică cele mai avansate comunităţi, din punctul de vedere al utilizării SRE, pe tot continentul European. Liga Campionilor SRE urmăreşte să motiveze comunităţile şi autorităţile locale să se dezvolte în direcţia utilizării surselor regenerabile de energie.

Derulându-se deja în 11 țări europene (Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Ungaria, Italia, Polonia, Scoţia şi Slovenia) liga a fost lansată în România în februarie 2013,în cadrul proiectului 100 RES communities, derulat prin programul Intelligent Energy Europe, proiect în cadrul căruia Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău, organizatoarea evenimentului, este partener.

Competiția este structurată în patru divizii în funcție de numărul de locuitori, toate sursele de energie regenerabilă fiind eligibile. Se iau, de asemenea, în considerație și acțiunile de informare a cetățenilor, activități educative, etc. ca și planurile pe care le are localitatea pentru introducerea sau dezvoltarea exploatării surselor regenerabile de energie.

Câștigătorii anului 2013, a primii ediții a Ligii naționale a campionilor surselor de energie regenerabilă, sunt:

– comuna Tașca, județul Neamț, la categoria până în 5000 de locuitori;

– municipiul Mizil, județul Prahova, la categoria între 5000 și 20.000 de locuitori;

– municipiul Alba Iulia, județul Alba la categoria între 20.000 și 100.000 de locuitori;

– municipiul Baia Mare, la categoria peste 100.000 de locuitori.

Diplomele au fost înmânate de Conf. univ. dr. Elena Nechita, prorector cu programe de cercetare şi relaţii internaţionale în cadrul Universității “Vasile Alecsandri” din Bacău. Evenimentul s-a derulat în sala de conferințe a horelului Parc, Alba Iulia și a fost organizat cu sprijinul Agenției Locale a Energiei Alba.