Congresul Național al Studenților Farmaciști are loc la Iași, în perioada 2-6 aprilie

cnsf.jpgCongresul Național al Studenților Farmaciști se desfășoară la Iași, în perioada 2-6 aprilie, la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași. Evenimentul ajuns la cea de-a XII-a ediție este organizat de Societatea Studenților Farmaciști Iași în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași și Federația Asociațiilor Studenților Farmaciști din România și reprezintă cea mai importantă manifestare educațională a studenților farmaciști din toate centrele universitare românești.

Tema manifestării este “New actions for old drugs” (în traducere: Noi acţiuni pentru medicamente cu acțiuni consacrate sau Noi utilizări pentru medicamente folosite de un timp îndelungat) și se referă la găsirea de noi utilizări pentru medicamente deja folosite la scară largă, a căror efecte secundare şi/sau reacţii adverse sunt în mare măsură cunoscute.

Această abordare are un dublu avantaj: unul economic, studiile preclinice nemaifiind necesare, ceea ce reduce semnificativ investiţia în dezvoltarea medicamentului; timpul de cercetare este scurtat, astfel încât companiile farmaceutice îşi pot amortiza mai repede investiţia, precum şi un avantaj social, întrucât se cunoaşte foarte bine potenţialul dăunător al medicamentelor respectiv şi raportul beneficiu-risc.

Această strategie a stimulat evoluţia industriei farmaceutice. În prezent, la nivel mondial, sunt restudiate numeroase substanţe, lucru facilitat de dezvoltarea de către programatori a unor softuri ce analizează similaritatea structurilor substanţelor farmaceutice, dar şi interacţiunea acestora cu receptorii reprezentaţi în mediul virtual. De asemenea, noi descoperiri biochimice, precum receptori şi substanţe endogene modulatoare implicate în farmacocinetica medicamentelor, au avut un impact pozitiv asupra progresului acestei industrii.

La congres vor participa peste 250 de studenți din întreaga țară. Programul manifestării cuprinde: activități științifice (sesiune de comunicări științifice), concursuri educaționale (Aptitudini clinice, Comunicarea cu pacientul), workshop-uri, training-uri despre leadership și munca în echipă, Adunarea Generală a Federației Asociațiilor Studenților Farmaciști din România și acțiuni de socializare. La finalul evenimentului se vor acorda premii celor mai buni studenți de la fiecare secțiune pentru Sesiunea de comunicări științifice și concursurile de Aptitudini clinice și Comunicare cu pacientul.