Laboratoarele de parazitologie ale USAMV Cluj-Napoca testează căpuşe pentru a depista prezenţa bolii Lyme

usamv_cluj_.jpgClujenii muşcaţi de căpuşe pot apela de acum înainte şi la laboratoarele Facultăţii de Medicină Veterinară ale USAMV pentru a aflat dacă parazitul este infestat sau nu cu boala Lyme, supranumită şi boala cu o mie de feţe. Potrivit unui comunicat de presă transmis miercuri, specialiştii în parazitologie de la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca (USAMV) vor asigura testarea căpuşelor, pentru a depista prezenţa bacteriei “Borrelia burgdorferi”.

“Pentru identificarea căpuşelor pozitive pentru Borrelia se folosesc metode moderne PCR (Polymerase Chain Reaction). Tehnica PCR detectează ADN-ul acestei bacterii şi este cea mai sensibilă şi specifică metodă utilizabilă pe scară largă. Rezultatele sunt oferite în timp scurt, respectiv maxim trei zile lucrătoare”, se spune în comunicatul USAMV.

Laboratorul disciplinei de parazitologie sunt deschise de luni până vineri, între 8,00 şi 15,00, pentru preluarea probelor. Căpuşele aduse pentru examinare trebuie să fie menţinute la rece, dar nu mai mult de 24 de ore de la recoltarea lor de pe om sau animale. Specialiştii avertizează că acele căpuşele conservate în spirt sanitar, alcool alimentar sau formol nu sunt utilizabile pentru diagnosticul PCR.
Căpuşa “Ixodes ricinus” este răspândită în Europa, Africa de Nord şi Rusia Centrală, fiind un ectoparazit al animalelor şi omului, care provoacă prin înţepătura ei dermatite, anemie sau poate servi ca vector pentru diverse microorganisme patogene pentru om şi animale, dintre care mai importante sunt borrelioza Lyme şi encefalita de căpuşă.

Ixodes ricinus este cea mai răspândită specie de căpuşă din România. Atacul căpuşei Ixodes ricinus asupra omului se desfăşoară tot timpul anului, cu două maxime în primăvară şi toamnă. “Este extrem de important de cunoscut pozitivitatea căpuşelor pentru agentul bolii Lyme, pentru că dacă la animale borrelioza nu se manifestă clinic, la om poate fi foarte gravă şi ea se tratează uşor doar în stadiile incipiente! Boala Lyme sau borrelioza, provocată de muşcătura de căpuşe, se manifestă printr-un eritem sau o roşeaţă cutanată, apoi cu dureri de cap şi oboseală pronuntaţă, simptomele putând apărea la intervale variate de timp de la muşcătură. Fără tratament adecvat, boala poate provoaca tulburări de vedere până la orbire sau paralizie”, se mai spune în comunicat.

Cluj-Napoca este singurul oraş din Transilvania în care funcţionează, de patru ani, un Centru pentru diagnosticul şi tratamentul bolii Lyme, care funcţionează în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase. Şi aici se pot face testări ale căpuşelor, cu ajutorul unui microscop modern pe care centrul l-a achiziţionat de curând. Potrivit studiilor recente, 11% dintre căpuşele de pe teritoriul României sunt purtătoarele bacteriei care declanşează boala Lyme. AGERPRES