ANOSR consideră că drepturile studenţilor rămân “un vis frumos”

studenti5.jpgAlianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) susţine că după doi ani de la adoptarea Statutului Studentului prin ordin de ministru, în multe cazuri drepturile acestei categorii “rămân un vis frumos, şi nu o realitate” şi cere universităţilor să adopte Statutul Universitar al Studenţilor. Potrivit unui comunicat al ANOSR emis luni, unele universităţi din România continuă să “nu aibă” un statut universitar al studentului, deşi erau obligate să îl adopte acum un an şi jumătate.

“În 80% din universităţile analizate bursele nu acoperă costurile minime de cazare şi masă, iar pentru un procent similar evaluările cadrelor didactice de către studenţi nu sunt publicate. În 60% din cazuri studenţii nu pot primi credite pentru voluntariat. Alte probleme majore întâlnite în o parte din universităţile din România includ practicarea de taxe ilegale, dotările necorespunzătoare pentru accesul studenţilor cu dizabilităţi la cursuri şi evaluări şi abuzuri din partea profesorilor prin modificarea modalităţii de examinare anunţate iniţial fără acordul studenţilor sau nepublicarea baremelor de corectare. Mai mult, există uneori chiar şi prevederi care restrâng dreptul studenţilor de a alege şi a fi aleşi sau ingerinţe ale cadrelor didactice în procesul de alegere a studenţilor reprezentanţi”, se arată într-un studiu al ANOSR.

Potrivit sursei, de la adoptarea statutului studentului se constată însă şi schimbări pozitive, cea mai mare parte a universităţilor făcând progrese considerabile în respectarea drepturilor studenţilor. “Cele mai importante rezultate se referă la faptul că majoritatea universităţilor au adoptat un statut universitar al studentului, s-au transparentizat informaţiile referitoare la taxele practicate şi, în general, se oferă studenţilor acces la toate materialele didactice disponibile în mod gratuit, în bibliotecă sau online. Totodată, universităţile nu îşi mai permit să modifice contractele de studii în timpul anului universitar şi se constată şi o colaborare mai bună a organizaţiilor studenţeşti cu universităţile în vederea creşterii calităţii învăţământului”, se mai susţine în studiu.

În vederea garantării respectării drepturilor studenţilor, ANOSR le cere universităţilor să adopte Statutul Universitar al Studenţilor şi să includă prevederile celui naţional în regulamentele interne.Mai mult, ANOSR consideră că ar trebui instituite sancţiuni pentru cadrele didactice şi personalul administrativ care nu respectă acest act normativ.

ANOSR mai consideră că Ministerul Educaţiei Naţionale ar trebui să condiţioneze finanţarea universităţilor şi de respectarea Statutului studentului prin introducerea unor indicatori relevanţi în metodologia de finanţare. AGERPRES