Ministerul Educaţiei va media din nou negocierile privind departamentele maghiare de la UMF

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, se va afla săptămâna aceasta la Târgu Mureş, unde a fost solicitat să iniţieze noi discuţii pe marginea înfiinţării departamentelor în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, au anunţat cadrele universitare maghiare.

“Solicităm înfiinţarea imediată a departamentelor liniei maghiare pe baza prevederilor Legii Educaţiei Naţionale (…) Considerăm că autonomia universitară poate fi exercitată doar în limitele legale şi Senatul UMF Târgu Mureş este obligat să respecte Legea educaţiei naţionale referitoare la învăţământul superior în limba minorităţilor naţionale. Problema departamentelor trebuie să fie rezolvată imediat, restul problemelor organizatorice privind asigurarea învăţământului în limba maghiară urmând să fie reglementate treptat în viitor, până la începerea anului universitar (…) S-a reuşit stabilirea unei întâlniri la Târgu Mureş între conducerea UMF, conducerea liniei maghiare şi Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, pentru data de 24 aprilie”, a declarat prof. dr. Szabo Bela.

Acesta a spus că Adunarea Generală a cadrelor maghiare din UMF Târgu Mureş a decis, la şedinţa din 1 aprilie, că organizarea departamentelor în limba maghiară nu suportă amânare şi, în semn de protest, a hotărât retragerea tuturor conducătorilor numiţi în funcţii de conducere, care şi-au şi scris demisiile, adică prorectorul şi prodecanul.

Szabo Bela a spus că, de asemenea, o serie de membri aleşi în organele de conducere – este vorba de patru persoane – vor boicota lucrările forurilor respective până la soluţionarea problemei şi “se auto-organizează în departamente proprii”. “Având în vedere cele de mai sus, ne abţinem de la punerea în aplicare a hotărârii adunării generale din data de 1 aprilie până la data vizitei ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică. În cazul în care nu se va ajunge la o înţelegere şi nu se va demara procedura de înfiinţare a departamentelor aferente liniei maghiare, pe lângă măsurile anunţate vom recurge şi la alte măsuri de protest”, a arătat Szabo Bela.
Profesorii maghiari susţin că prin protocolul care conţine 7 puncte, negociat cu fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, în 2012, cadrele maghiare au fost de acord cu amânarea înfiinţării departamentelor liniei maghiare, până la finalizarea procedurilor de evaluare-reacreditare, întrucât în acel moment exista doar o acreditare comună pentru programele de studiu în limba română şi maghiară. Szabo Bela a arătat că de la semnarea acelui acord au trecut 20 de luni şi că “tot ce s-a realizat până acum au fost doar nişte măsuri de formă şi nu de fond, care să rezolve într-adevăr problemele învăţământului în limba maghiară”.

“Se pare că MEN nu doreşte într-adevăr soluţionarea problemei liniei maghiare şi doreşte cel mult nişte măsuri de formă, adoptând aceeaşi măsură de tragere de timp în aplicarea Legii educaţiei naţionale”, a mai spus Szabo. Acesta a arătat că organizarea departamentală nu ar fi legată de problematica acreditării şi din acest motiv consideră că decizia organizării departamentelor liniei maghiare nu mai poate fi amânată.
Întrebat de ce a fost reluată această temă în plină campanie electorală, Szabo Bela a subliniat că demersurile profesorilor maghiari au fost continue, că s-au purtat discuţii inclusiv la nivelul MEN şi că niciodată nu au primit vreun răspuns scris la petiţiile depuse la instituţiile statului. Acesta a mai arătat că Mihnea Costoiu va fi al şaselea ministru al Educaţiei care vine la Târgu Mureş să soluţioneze problema şi că din acest punct de vedere nu ar trebui ca problema să fie privită politic.

Prorectorul UMF Târgu Mureş, profesor doctor Szilagyi Tibor, a subliniat că în Carta Universităţii a fost introdus clar că învăţământul în limba maghiară se organizează sub formă de linie de studiu în limba maghiară, iar Senatul UMF Târgu Mureş ar fi luat o hotărâre “împotriva legii” când a decis amânarea discuţiilor pe marginea numărului departamentelor maghiare pentru semestrul al II-lea. “Domnul ministru trebuie să facă ordine. Dacă orice universitate îşi permite să interpreteze legile cum crede, după autonomia universitară, atunci controlul guvernamental asupra instituţiilor publice nu funcţionează bine”, a susţinut Szilagyi Tibor.

De cealaltă parte, rectorul UMF Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei a declarat că Senatul Universităţii a luat o decizie în urmă cu câteva săptămâni pe tema departamentelor separate de limba maghiară, urmând ca discutarea acestor departamente să fie făcută în toamnă, după ce va exista reevaluarea ARACIS pentru programul de studii în limba maghiară. “Până atunci decizia Senatului este să rămânem cu structurile nemodificate, fără ca acest lucru să modifice în vreun fel sau altul buna funcţionare a universităţii. Faptul că domnul ministru va veni pentru o discuţie săptămâna viitoare este un lucru bun, pentru că e bine ca şi ministerul să fie informat direct asupra a ceea ce se întâmplă, însă ideea de a ne da demisiile şi de a negocia în asemenea termeni nu cred că este varianta cea mai constructivă pentru niciuna dintre părţi. Faptul că suntem împreună în structurile pe care le avem a făcut să câştigăm mai mult şi s-au făcut mai multe lucruri bune decât ca atunci când eram separaţi. Trebuie să rămânem împreună şi să continuăm discuţiile mai departe. Cred că raportul ARACIS e un document oficial pe care l-au primit şi ei şi acolo scrie clar că e acreditare cu evaluare peste un an, aceasta este formulare oficială. Pe de altă parte, MEN împiedică orice modificare de structură pe parcursul anului universitar”, a arătat rectorul UMF Târgu Mureş.

Prof. dr. Leonard Azamfirei a precizat că orice decizie care s-ar putea lua trebuie aprobată de Senatul UMF, că nu este posibilă o înţelegere de altă natură şi că nu percepe o componentă politică în acest moment, “cel puţin nu la modul vizibil”. Azamfirei a subliniat că intervenţia ministrului pentru a media este una normală, naturală, întrucât vine în calitate de ministru, nu de om politic. AGERPRES