Potrivit Ministerului Educației, cei mai mulţi elevi din învăţământul profesional sunt la Mecanică

scoala-profes.jpgDomeniile de pregătire în învăţământul profesional cu cel mai mare număr de elevi şcolarizaţi sunt Mecanica – peste 50,4% din totalul planului de şcolarizare, o serie de calificări fiind foarte solicitate în acest domeniu (mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto), precizează un comunicat de presă al MEN.

Potrivit sursei citate, domeniul Turism şi alimentaţie are o pondere de 12,2% din planul de şcolarizare realizat la învăţământul profesional, Industrie textilă şi pielărie, o pondere de 7,3% din planul de şcolarizare, Construcţii, instalaţii şi lucrări publice – 7,2%, Fabricarea produselor din lemn – 5,6% din totalul elevilor înscrişi la învăţământul profesional.

Cerere mare din partea angajatorilor, dar interes redus pentru elevi sunt în domeniile: Construcţii, instalaţii şi lucrări publice (8,3%) faţă de opţiunile elevilor (7,2%), Electric (3,6%) faţă de opţiunile elevilor (2,2%), Industrie textilă şi pielărie (8,6%) faţă de opţiunile elevilor (7,3%), domeniul Mecanică (50,4%) este mai atractiv pentru elevi, faţă de cerinţele angajatorilor (43,9%).

În vederea unei mai bune corelări cu cerinţele angajatorilor şi a unei mai bune articulări în structura învăţământului preuniversitar, în decembrie 2013 a fost modificată Legea Educaţiei Naţionale, astfel încât, începând din anul şcolar 2014 – 2015, învăţământul profesional va avea durata de 3 ani şi este organizat după finalizarea clasei a VIII-a (după ciclul gimnazial).

Pregătirea este organizată atât în şcoală, cât şi la angajator, iar programul de pregătire este stabilit de şcoală împreună cu angajatorii. Astfel, în primul an, pregătirea practică realizată în atelierele şcolii şi la agentul economic reprezintă aproximativ 20% din timpul total alocat programului, în al doilea an, aproximativ 60% din timp este alocat pregătirii practice, în anul al treilea, aproximativ 72% din timp este alocat pregătirii practice. Pe parcursul celor trei ani sunt organizate stagii comasate de practică cu o durată totală de 24 săptămâni, 5 săptămâni în primul an, 9 săptămâni în anul doi şi 10 săptămâni în cel de-al treilea an.

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a semnat miercuri un memorandum pentru îmbunătăţirea învăţământului profesional şi tehnic din România cu Ministerul Federal al Educaţiei şi Problematicii Femeii din Austria. În numele ministerului austriac a semnat ambasadorul Austriei, Michael Schwarzinger. Evenimentul a avut loc la Palatul Victoria, în prezenţa prim-ministrului Victor Ponta.
Acordul dintre cele două instituţii reprezintă continuarea unei cooperări de tradiţie între România şi Austria în domeniul educaţiei. Direcţiile prioritare de acţiune ale Acordului se centrează pe educaţia profesională şi tehnică. Acestea presupun realizarea unei analize a sistemelor şi a reglementărilor româneşti referitoare la formarea profesională, precum şi a nevoilor de calificare existente şi elaborarea unui plan unitar pentru îmbunătăţirea formării profesionale în România. Acordul se va înnoi, automat, anual. AGERPRES