Profesorii au început să primească banii pentru navetă, dar doar în limita a 50 de kilometri

bani3.jpgO parte dintre primăriile din judeţ au început să deconteze banii pentru navetă profesorilor gorjeni, dar fac acest lucru doar în limita a 50 de kilometri, a declarat luni, pentru AGERPRES, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj, Constantin Huică.

Potrivit acestuia, problema decontării navetei cadrelor didactice în judeţul Gorj datează de mulţi ani, în prezent existând însă semnale că unele consilii locale au aprobat plata banilor respectivi către profesori. Decontarea se face însă numai în limita 50 de kilometri şi nu a întregii distanţe parcurse de profesori de la domiciliu până la şcoală.

“Ca semnal, sunt unele consilii locale care au început să deconteze naveta, dar o decontează după legea bugetului, adică în limita a 50 de kilometri. Consiliile locale au acordat bani mai mulţi la cheltuieli materiale şcolilor ca acestea să le deconteze naveta profesorilor, dar în limita a 50 de kilometri. Ori legea 1 (Legea Educaţiei Naţionale – n.r.) spune că se decontează integral naveta pentru cadrele didactice. Va trebui să revenim să putem ce se poate face. Oricum vom acţiona în instanţa faptul că profesorilor trebuie să le deconteze integral naveta pentru că aşa spune legea 1 şi nu după legea bugetului, acolo e o recomandare”, a afirmat Constantin Huică.

El a menţionat că, la nivel judeţean, numărul profesorilor care trebuie să beneficieze de decontarea navetei este de peste o mie de persoane, cele mai vechi datorii înregistrându-se în localităţile Cruşeţ, Bolboşi şi Urdari. În cazul primăriilor care vor refuza să deconteze naveta, sindicaliştii din învăţământ vor apela la instanţă pentru recuperarea datoriilor.

“Cam peste o mie de cadre didactice trebuie să beneficieze de decontarea navetei, cele mai vechi datorii sunt pe la Cruşeţ, Bolboşi, Urdari, de ani de zile nu li s-a decontat naveta, la altele s-a decontat doar în urma acţiunilor din instanţă, Motru de exemplu tot timpul au fost cu acţiuni de instanţă, nici la Târgu-Jiu nu se decontează naveta”, a spus Constantin Huică. AGERPRES