Alteța Sa Regală Prințul de Wales a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București

printul_charles1.jpgUniversitatea din București a acordat sâmbătă, 31 mai, înaltul titlu de Doctor Honoris Causa Alteței Sale Regale Prințul de Wales. Festivitatea a avut loc în Aula Magna a Palatului Facultății de Drept.

“În anul în care Universitatea din București împlinește 150 de ani de existență, tradiția și excelența academică ale universității noastre sunt o dată în plus confirmate de onoarea pe care Prințul de Wales o face comunității universitare acceptând titlul de Doctor Honoris Causa și devenind astfel membru al acesteia. Este pentru prima dată când Alteța Sa Regală acceptă un titlu onorific din partea unei universități, ceea ce conferă prezenței sale la Universitatea din București o deosebită importanță, dublată de contextul aniversar în care ne aflăm”, a declarat prof. univ. dr. Gheorghe Vlad Nistor, Președintele Senatului Universității din București.

Printre motivațiile deciziei Senatului Universității din București de a acorda titlu de Doctor Honoris Causa Alteței Sale Regale Prințul de Wales se numără legăturile foarte strânse pe care Prințul Charles le are cu România.

Alteța Sa Regală are un interes deosebit pentru țara noastră, revenind aici în mod regulat de la prima sa vizită în Transilvania din 1998, când a fost impresionat de moștenirea acestei zone. În 2006, Prințul a cumpărat și renovat două case în România rural pentru a ajuta la protejarea modul unic de viață, care a existat de sute de ani, prin promovarea turismului durabil. Prințul de Wales a fost impresionat în special de situația dificilă a satelor săsești fortificate din Transilvania, construite cu secole în urmă de către coloniștii germani încurajați să vină aici pentru a ajuta la rezistența împotriva invaziilor tătare și turce. Din păcate, din cauza migrației masive, multe dintre aceste sate au o populație îmbătrânită și se află în declin. În plus, Alteța Sa Regală Prințul de Wales este un susținător convins al ideii că peisajul unic din România nu are doar de importanță globală, ci, corect administrat într-un mod sensibil și integrat, ar putea aduce o contribuție semnificativă la creșterea economică a țării.

Prin acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Prințului de Wales, Universitatea din București recunoaște atât meritele unei vieți dedicate națiunii engleze, cât și importantele contribuții pe care Alteța Sa Regală le-a adus imaginii României, reașezând-o într-o poziție vizibilă pe harta Europei.

printul_charles2.jpg