Proiect pilot care va transforma Cluj-Napoca într-un “oraş inteligent”

Reprezentanţii facultăţilor care fac parte din Clusterul Cluj IT au lansat joi un proiect cofinanţat din fonduri europene, ce are ca scop dezvoltarea unei platforme integrate de soluţii inovative, care să transforme municipiul Cluj-Napoca într-un “oraş inteligent”.

Proiectul lansat este unul pilot, va avea o durată de implementare de 18 luni, iar la final clujenii, dar şi cei care trec prin oraş vor avea la dispoziţie o serie de soluţii menite să le facă viaţa mai confortabilă sau să afle mai uşor anumite lucruri.

Unul dintre produsele care vor rezulta din acest proiect sunt aşa numitele hărţi dinamice, care vor oferi utilizatorilor informaţii corelate. De exemplu, harta va oferi, despre o clădire din centrul Clujului, atât informaţii de localizare, dar şi culturale sau istorice.

“Un exemplu mai deosebit este informatizarea mediului cultural. Vom folosi paradigme extrem de avangardiste care modelează foarte bine ceea ce înseamnă folosirea datelor culturale şi geografice. Aceste depozite de date culturale pot fi accesate de pe calculatoare sau mobile, dar nu vor fi depozite de date brute, ci vom genera hărţi dinamice pentru a-i ghida pe turişti, pe cetăţeni, pe cei care doresc să le folosească. Prin ele se vor găsi informaţii foarte uşor date despre cultura locală, corelate cu date istorice, dar şi cu cele legate de spaţiu. Dacă te afli într-un anumit loc sistemul îţi furnizează o paletă de informaţii din punct de vedere cultural, istoric, geografic. Este vorba de o navigare în spaţiu, dar şi în timp”, a explicat managerul proiectului Paulina Mitrea.

Aceasta, care este şi profesor la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, a mai spus că asemenea soluţii inteligente vor fi folosite pentru toate palierele care ţin de activitatea umană specifică unui spaţiu urban, respectiv sănătate, educaţie, administraţie, infrastructură.

Un alt exemplu de soluţii care vor fi puse în aplicare în cadrul proiectului “Dezvoltarea inovativă prin Informatizare a Ecosistemului urban Cluj-Napoca” este acela al centralizării datelor medicale ale unui pacient. Odată introduse în sistem, ele pot fi copiate folosind un simplu cod de bare sau alte soluţii de utilizare a “senzorilor smart” şi vor fi stocate într-un “cloud”. La fel se va întâmpla cu datele – numerice sau de tip text – ale clujenilor, care pot fi folosite în domeniul educaţiei sau al administraţiei ori în celelalte domenii de activitate umană specifică mediului urban.

“Esenţială în acest proiect este abordarea integrată. Toate aceste date vor fi integrate în acest sistem care va realiza acel concept de ‘brained city’, care înseamnă oraş inteligent, care are toate nivelurile integrate şi informatizate astfel încât activităţile umane, vieţuirea, să fie bine asistă printr-o tehnologie care este umanizată”, a mai spus Paulina Mitrea. AGERPRES