Românul Sandu Golcea revoluționează programa Olimpiadei Internaționale de Fizică

golcea_sandu.jpgProfesorul timișorean Sandu Golcea revoluționează programa Olimpiadei Internaționale de Fizică (OIF), pe care o dorește a fi un motor și nu o remorcă pentru progresul acestei probe destinate elitelor școlare care participă la astfel de concursuri de talie mondială. În acest sens, România este țara care a introdus deja în programa de liceu capitole ce se referă la concepte de ultimă generație din domeniul fizicii, devansând categoric alte state dezvoltate.

Golcea a expus această idee în cadrul Congresului Mondial al Federațiilor de Fizică ce a avut loc, recent, în Singapore, și unde s-a bucurat de interesul unanim al participanților. “Fiind vorba despre Congresul Federațiilor Competițiilor de Fizică, am propus ca în programa internațională să existe un segment care să cuprindă elementele de fizică modernă, și atunci Olimpiada ar deveni un motor pentru celelalte țări, care ar putea să-și adapteze programa la cerințele programei Olimpiadei Internaționale”, a declarat prof. dr. Sandu Golcea.

La acest Congres, România a fost reprezentată de doi fizicieni timișoreni: prof. Mădălin Bunoiu, prorectorul Universității de Vest Timișoara, și prof.dr. Sandu Golcea, de la Colegiul C.D. Loga, cel care conduce de mai mult timp loturile olimpice naționale de fizică pentru olimpiadele și concursurile internaționale de profil, încununate întotdeauna de succes.

“Am prezentat tema intitulată ‘Fizica modernă și modul ei de abordare în școli și în competiții’ și am discutat despre faptul că în programa română de clasa a XI-a s-a introdus de mai mulți ani (din 2007) Studiul Teoriei Haosului, al Teoriei Geometriei Factale. Or, asta devansează cu foarte mulți ani ceea ce se face în celelalte țări. Cu excepția Chinei și a Coreei, nicio altă țară dezvoltată nu studiază acest subiect”, a spus Golcea.

Potrivit acestuia, România a pledat ca “Olimpiada Internațională de Fizică să devină un motor, nu o remorcă”. “Programa Olimpiadei Internaționale de Fizică nu a mai fost modificată din 1980. De ce? Pentru că se așteaptă ca în toate țările să apară modificări ale programei, să se formeze un nucleu de țări care sunt interesate de un subiect nou și abia apoi este introdus în programa Olimpiadei Internaționale de Fizică, ceea ce înseamnă că este un pic întârziată, adică modificarea este în urma timpului”, a detaliat Sandu Golcea.

În cadrul Congresului au fost patru conferințe, una dintre aceste conferințe fiindu-le acordată exclusiv timișorenilor, deși regulamentul prevedea pentru fiecare participant doar 20 minute de expunere a temei și 15 minute de dezbatere. “După ce le-am trimis materialul, organizatorii ne-au rezervat o întreagă conferință, ceea ce a însemnat că tema noastră a stârnit un interes deosebit”, a conchis Golcea. AGERPRES