Un liceu care se închide în Deva se va transforma în complex universitar

traian_deva.jpgMunicipalitatea din Deva are în plan să creeze în oraş un complex universitar, spaţiile ce vor fi alocate acestui proiect fiind clădirile ce aparţin fostului Liceu teoretic “Traian” din localitate, unitate şcolară ce se va închide din vara aceasta deoarece numărul de elevi este mic.

Un prim pas spre dezvoltarea Complexului Universitar “Traian” va fi făcut în această toamnă, în sălile de clasă rămase libere urmând să funcţioneze patru module de învăţământ la distanţă ce vor fi deschise de Universitatea “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, în baza unui parteneriat semnat miercuri cu Primăria Deva.

“Dorim să dezvoltăm o reţea de învăţământ universitar în Deva, deoarece numai aşa oraşul va putea deveni atractiv pentru tineri şi pentru investitori. În plus, un complex universitar local reprezintă şi o şansă pentru tinerii care doresc să urmeze o facultate, dar care nu au posibilităţi financiare pentru a se întreţine într-un centru universitar mare”, a declarat primarul municipiului Deva, Petru Mărginean.
Potrivit acestuia, proiectul început anul acesta va continua în 2015, când se preconizează deschiderea unor cursuri de zi pentru tinerii care optează pentru studii de licenţă în Deva, dar şi începerea unui proiect comun cu Universitatea din Trento (Italia), care va pregăti specialişti în managementul economic.
La rândul său, rectorul Universităţii 1 Decembrie din Alba Iulia, Daniel Breaz, a arătat că proiectul comun derulat cu Primăria Deva deschide mai multe oportunităţi pentru tinerii care doresc să studieze. “Avem posibilitatea de a pregăti studenţii în funcţie de cerinţele viitorilor angajatori”, a afirmat rectorul Daniel Breaz, menţionând că în baza parteneriatelor pot fi accesate diverse programe educaţionale finanţate de Uniunea Europeană.

Complexul universitar “Traian” din Deva va beneficia de spaţii de studiu, locuri de cazare, cantină şi teren de sport. Fostul Liceu teoretic “Traian” îşi va închide porţile imediat după vacanţa de vară a elevilor, copiii din clasele IX-XI urmând să fie transferaţi la Colegiul Naţional “Decebal” Deva. AGERPRES