Subsecretarul de stat Liliana Preoteasa susține că subiectele la evaluarea naţională respectă programa şcolară

preoteasa_liliana.jpgSubsecretarul de stat Liliana Preoteasa a declarat că este “falsă” afirmaţia conform căreia subiectele de la proba de Limba şi literatura română a evaluării naţionale sunt în afara programei şcolare şi a precizat că cei care fac subiectele sunt profesori cu experienţă iar baremul de evaluare şi notare a fost unul flexibil.

“Aşa cum s-a precizat şi prin comunicatul Ministerului Educaţiei Naţionale, subiectele la proba de Limba şi literatura română din cadrul Evaluării Naţionale au fost realizate în concordanţă cu programa şcolară şi cu prevederile metodologiei de examen. Regret faptul că unii dintre cei care dezinformează, aruncând în spaţiul public acel fals conform căruia subiectele ar fi în afara programei, sunt chiar profesori. Cei care elaborează subiectele sunt la rândul lor profesori, au experienţa catedrei şi cunosc bine programa şcolară. De altfel, există un întreg mecanism de verificare şi validare a subiectelor şi trebuie să avem încredere că instituţiile îşi fac treaba”, a spus Preoteasa.

Potrivit acesteia, voci izolate care să conteste rezultatele sau subiectele au existat întotdeauna, dar realitatea este “una singură”: 73,1% dintre elevi au obţinut note peste 5, iar 583 de candidaţi au obţinut nota 10 la Limba şi literatura română.

În ceea ce priveşte baremul, subsecretarul de stat a arătat că lucrurile sunt la fel de “clare” şi simplu de verificat. “Avem nevoie doar de puţină bunăvoinţă pentru a citi primul rând din Baremul de evaluare şi de notare. Acesta menţionează explicit, negru pe alb, că se punctează orice alte modalităţi de rezolvare corectă a cerinţelor. Regulile sunt clare şi ele au fost respectate. Prin urmare, nu doar două sinonime au fost valabile şi punctate la acel subiect oferit ca exemplu de cei care nici măcar nu au citit baremul, ci orice altă variantă corectă”, a mai spus Liliana Preoteasa. AGERPRES