Rectorul Doru Pamfil, numit în Comitetul Director desemnat de CE pentru implementarea inovării în agricultură

Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, prof. dr. Doru Pamfil, a fost ales în Comitetul Director numit de Comisia Europeană în cadrul iniţiativei Parteneriatul Inovării Europene pentru Agricultură.

Potrivit unui comunicat de presă transmis joi AGERPRES, acest Comitet Director se află sub patronajul comisarului european pentru Agricultură şi Dezvoltarea Rurală, Dacian Cioloş, şi al comisarului european pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă, Maire Geoghegan-Quinn.

Comisia Europeană a numit acest comitet cu scopul implementării cu succes a Parteneriatului Inovării Europene pentru Productivitate şi Sustenabilitate Agricolă.

“Comitetul director de nivel înalt este format din 42 de personalităţi care reprezintă interesele cele mai importante din peisajul inovaţie în domeniul agricol, cum ar fi reprezentanţi ai statelor membre, regiuni, organizaţii ale fermierilor şi forestiere, oameni de ştiinţă din domeniul agricol, organizaţii de mediu şi ale consumatorilor, precum şi alţi actori importanţi. Din Comitetul Director face parte şi prof. dr. Doru Pamfil, alături de alte personalităţi din lumea academică europeană”, se arată în comunicat.
Parteneriatului Inovării Europene pentru Productivitate şi Sustenabilitate Agricolă precizează care este potenţialul anumitor măsuri de a aduce valoare adăugată în acest domeniu al agriculturii, dar identifică şi blocajele care apar şi oferă idei de soluţii.

De asemenea, specialiştii care fac parte din Comitetul Director au ca sarcină oferirea recomandărilor necesare pentru abordarea agriculturii dintr-o perspectivă inovatoare, dar şi de accelerare a schimbului de cunoştinţe între universităţi şi ţări, pentru găsirea acelor idei care pot să aducă rezolvări problemelor care apar în acest domeniu.

Încă din anii de început ai Uniunii Europene – Comunitatea Cărbunelui şi a Oţelului, cum se numea în anii ’50 – şi până astăzi, agricultura a fost domeniul care a beneficiat de cea mai mare finanţare din bugetul UE. De exemplu, în anii ’80, aproximativ 70% din bugetul Uniunii era alocat agriculturii. De atunci sumele au mai scăzut constant, până în jurul procentului de 50%, dar tot a rămas cel mai important domeniu finanţat din bugetul UE, tocmai datorită importanţei pe care alimentaţia o are în politicile europene.

Pentru exerciţiul multianual 2014-2020, Politica Agricolă Comună are la dispoziţie peste 370 de miliarde de euro. Dintre aceştia, 280 de miliarde de euro sunt destinaţi sprijinirii fermierilor şi agricultorilor (subvenţii pentru tinerii fermieri, finanţări pentru fabrici, ferme etc), iar 90 de miliarde de euro pentru dezvoltarea rurală, adică pentru acele măsuri destinate infrastructurii, cum ar fi utilităţi (apă, canalizare) sau reţele de drumuri.

În prezent în UE există 12 de milioane de fermieri, iar agricultura şi industria agroalimentară – care este foarte dependentă de sectorul agricol pentru aprovizionare – reprezintă 6% din PIB-ul comunitar generând, totodată, 46 de milioane de locuri de muncă. AGERPRES