Victor Ponta: “Adresez companiilor private din România apelul de a intra în parteneriat cu sistemul de educaţie”

ponta_primplan1.jpgPremierul Victor Ponta a făcut miercuri un apel la companiile private prezente în România să intre în parteneriat cu sistemul educaţional din ţara noastră şi a subliniat în context faptul că învăţământul vocaţional românesc a fost relansat prin modificarea legislaţiei în domeniu.

La Palatul Victoria, în prezenţa premierului, au fost semnate protocolul de colaborare şi contractul de parteneriat între SC Automobile Dacia SA, Primăria Mioveni şi Liceul Tehnologic Construcţii de Maşini Mioveni, prin Inspectoratul Şcolar Judeţean Argeş.

“Am ţinut foarte mult să facem acest eveniment la sediul Guvernului pentru a face, până la urmă, cât mai multă publicitate unui program extrem de important, şi anume redescoperirea şi dezvoltarea învăţământului vocaţional în România. Este un proiect pe care l-am relansat prin modificarea legislaţiei în domeniul educaţiei. Am beneficiat şi beneficiem în continuare de parteneriate cu landul Baden-Wurtenberg, cu Guvernul Austriei, cu toţi cei care au deja un sistem avansat, dar cel mai important pe care-l avem este cel cu mediul de afaceri”, a declarat premierul.

Ponta a adăugat că a făcut mai multe vizite de lucru la şcoli şi licee profesionale din ţară, în special în Transilvania, în paralel făcându-se demersuri împreună cu reprezentanţii companiilor private prezente în România pentru extinderea acestui sistem de parteneriat. “Vreau să mulţumesc domnului director general pentru că Dacia dă astăzi acest mesaj foarte clar prin colaborarea cu liceul din Mioveni. Dacia este un brand românesc cu care ne mândrim foarte tare şi care, dincolo de partea de mândrie, creează atâtea locuri de muncă. Este principalul exportator al României, plăteşte taxe şi impozite şi reprezintă cu siguranţă un element-cheie al dezvoltării economice. Sunt absolut convins că tot ceea Guvernul face pentru ca mediul de afaceri să aibă o situaţie stabilă şi predictibilă în România ajută în continuare investiţiile, dezvoltarea afacerilor în România, păstrarea locurilor de muncă. Evident, din 1 octombrie vom avea şi reducerea CAS, ceea ce pentru un angajator important şi corect cum este Dacia este o veste foarte bună”, a susţinut premierul.

Victor Ponta a subliniat că dincolo de elementele de zi cu zi, cel mai important pentru orice companie care gândeşte pe termen mediu şi lung, aşa cum este Dacia-Renault, este ceea ce se întâmplă cu generaţiile viitoare. “Cred că tinerii care se vor pregăti în cadrul acestui program vor fi membri ai echipei Dacia-Renault mult mai bine pregătiţi în viitor. Cred şi îmi doresc ca prin acest eveniment să adresez încă o dată tuturor companiilor private din România o rugăminte şi un apel de a intra în parteneriat cu sistemul de educaţie din România. Este, de altfel, şi un mesaj către toţi inspectorii generali. Îl felicit pe cel de la Argeş şi aş vrea ca toţi cei din ţară să fie deschişi unor astfel de parteneriate şi încet-încet să pregătim generaţii de tineri care să termine un liceu nu doar cu o diplomă, dar mai ales cu o meserie şi cu un loc de muncă stabil”, a spus premierul.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat că parteneriatul dintre Dacia şi Liceul din Mioveni reprezintă un nou pas în zona învăţământului profesional şi tehnic. “În ultimii ani s-a investit destul de mult în zona dintre şcoală şi industrie pentru a avea posibilitatea pentru elevii care împărtăşesc învăţământul profesional şi tehnic să desfăşoare cursuri de calitate cu ateliere dotate la nivelul unităţilor de învăţământ, dar şi cu posibilitatea de a avea locuri de practică. De asemenea, după cum ştiţi, toţi elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic primesc 200 de lei bursă din partea statului român şi 200 de lei, acolo unde există acorduri cu firme, din partea firmelor respective”, a afirmat ministrul Educaţiei.

Pricopie a precizat că prin semnarea acordului între Dacia Piteşti-Primăria Mioveni şi Inspectoratul Şcolar Argeş ca reprezentant al Liceului Tehnologic din Mioveni se are în vedere colaborarea în procesul didactic, dar şi în zona de practică, existând posibilitatea, după finalizarea cursurilor, de angajare la firma de automobile.

Ministrul Educaţiei a menţionat şi faptul că anul acesta la şcolile profesionale din ţară sunt 26.000 de cursanţi iar numărul acordurilor semnate cu firme a crescut de la 1.000 la aproximativ 3.000.
La finalul ceremoniei de semnare a protocolului, premierul a primit din partea reprezentantului Dacia o machetă a unui Duster, model de autoturism fabricat la fabrica de la Piteşti. AGERPRES