“USAMV Cluj nu mai este o necunoscută pentru colegii din străinătate, ci imaginea vie a unui potențial partener inovativ”

pamfil_doru1.jpgAșa cum portalul Edumanager.ro anunța recent, Prof. dr. Doru Pamfil, Rectorul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, a fost ales în Comitetul Director numit de Comisia Europeană în cadrul iniţiativei Parteneriatul Inovării Europene pentru Agricultură. Comitetul director de nivel înalt este format din 42 de personalități care reprezintă interesele cele mai importante din peisajul inovație în domeniul agricol, cum ar fi reprezentanți ai Statelor Membre, regiuni, organizații ale fermierilor și forestiere, oameni de ştiinţă din domeniul agricol, organizații de mediu și ale consumatorilor, precum și alţi actori importanţi.

Într-un interviu acordat portalului EduManager.ro, Prof. dr. Doru Pamfil a explicat cum a ajuns să candideze pentru noua funcție și care vor fi atribuțiile domniei sale în acest for.

“La alegerea mea în prestigiosul Comitet director, cred ca a contribuit mai puțin funcția de Rector, cât faptul că sunt vicepreședinte al Conferinței Rectorilor Danubieni și vicepreședinte CASEE, structura pentru Europa centrală și de est a Asociației Universităților de Științele Vieții (ICA)”, a menționat rectorul USAMV Cluj. “Faptul că am organizat la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca reuniunile ambelor organizații în 2012 și 2013, faptul că au participat ambii comisari europeni, pentru Cercetare, Inovare şi Ştiinţă – doamna Máire Geoghegan – Quinn și comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – domnul Dacian Cioloș, iar tematica discutată a fost tocmai cercetarea și inovarea în spațiul dunărean, cred că au fost definitorii pentru candidatura mea. Sunt, de asemenea, membru în Comitetul director a unei alte structuri a CE, cea a ENGL (European Network of GMO Laboratories), fapt ce mi-a permis un contact permanent cu Directoratul General pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală din cadrul CE de la Bruxelles şi cu Institutul de cercetări al CE din Ispra, Italia și am început să le înțeleg limbajul și exigențele”, susține Prof. dr. Doru Pamfil.

Potrivit acestuia, Comitetul director a avut principala misiune de întocmire a Planului strategic de implementare a “Parteneriatului strategic pentru inovare în domeniul agriculturii productive și sustenabile”, care a fost votat şi aprobat după îndelungate discuții. În prezent, membrii comitetului analizează modul de implementare a Planului strategic, identifică oportunitățile de accelerare a implementării inovațiilor și a schimbului de cunoștințe. “La reuniunile actuale, membrii comitetului au misiunea de a identifica prioritățile strategice și ariile de cooperare ale parteneriatului, să identifice entitățile şi comunitățile interesate în cooperare, în cazul meu universități, institute sau consorții de cercetare, să facă recomandări pentru facilitarea mediului de inovare și, nu în ultimul rând, să se implice în organizarea şi activitatea ‘focus grupurilor’, pe tematica de expertiză a fiecărui membru. Am reușit astfel să promovez deja un proiect de parteneriat între Conferința Rectorilor Danubieni și mediul de afaceri din Germania și să particip la constituirea unui alt grup axat pe bioeconomie, având ca partener principal ICA. Desigur, este o activitate de început, pregătitoare pentru viitoarele proiecte pentru Horizont 2020 şi cele cu finanțare pentru agricultură, dar suntem, oricum, doar la debutul acestor programe europene cu finanțare generoasă”, explică rectorul USAMV Cluj.

Domnia sa menționează că acest Comitet director este format din 42 de personalități, dorindu-se să fie reprezentativ pentru interesele cele mai importante din peisajul inovație în domeniul agricol. În acest sens, Comitetul director cuprinde reprezentanți oficiali ai Statelor membre, ai unor euroregiuni, ai unor organizații ale fermierilor, oameni de ştiinţă din domeniul agricol, reprezentanți ai unor universități sau organizații academice, ai consumatorilor sau alţi actori importanţi pentru agricultura Europei. „Din domeniul universitar suntem doar doi, colegul Erik Mathijs, de la Katholieke Universiteit Leuven, care reprezintă într-un fel Europa de vest, şi cu mine, care mă implic mai mult în problematica din regiunea dunăreană şi de est. Rolul nostru în comitet este cel de experți individuali şi ni s-a atras atenția că se dorește implicarea noastră la nivel european. Desigur că experiența dobândită, informațiile accesate, prezenţa în lumea selectă a unor astfel de experți, se lasă cu urmări benefice şi pentru țară şi pentru universitate. Depinde, bineînţeles, doar de noi cât de eficient și repede folosim acest avantaj. Faptul ca provin de la o universitate de care nici un coleg nu auzise, desigur că a produs la început uimire, ulterior s-au obișnuit, iar acum sunt considerat ca unul din echipă. Recentele propuneri de colaborare venite de la colegi confirmă acest fapt, precum şi că USAMV Cluj nu mai este o necunoscută, ci imaginea vie a unui potențial partener inovativ”, declară Prof. dr. Doru Pamfil.

Întrebat cum va putea acționa pentru diseminare rezultatelor cercetărilor în domeniul inovării europene în agricultură în rândul specialiștilor și fermierilor români, rectorul USAMV Cluj spune că rezultatele acestui parteneriat de inovare depinde mult de înțelegerea corectă a noi strategii, de jos în sus. “Nu căutăm fermierul să-i dăm o invenție, ci fermierul, asociația, grupul sau unitatea agricolă comandă o soluție sau o tehnologie inovativă, iar aici începe parteneriatul cu cercetătorul, cu universitatea, cu inventatorul etc. Cu cât soluția inovativă are impact mai mare şi are mai mulți potențiali beneficiari, șansele de finanțare cresc. Desigur, pentru diseminarea acestor informații, care depășesc posibilitățile noastre, sunt delegate organismele regionale, naționale şi europene care au aceste atribute. Din păcate, constat că încă fermierul nostru nu prea știe despre aceste posibilități şi timpul trece în defavoarea noastră. Vom încerca în cadrul universităţii noastre să inițiem un program propriu de informare şi consultanță pentru a valorifica marele potențial al parteneriatului european pentru inovare în agricultură”, a conchis Prof. dr. Doru Pamfil.