Centenar Dumitru Alistar organizat la Facultatea de Litere a Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău

centenar_alistar.jpgPe 18 iulie, când s-au împlinit 100 de ani de la naşterea lui Dumitru Alistar, la Facultatea de Litere a Universităţii “Vasile Alecsandri” din Bacău a avut loc o acţiune evocatoare menită să sublinieze însemnătatea profesorului, scriitorului şi publicistului la dezvoltarea şi afirmarea disciplinei limba şi literatura franceză, precum şi a culturii locale şi naţionale. La ora 11, în Sala de consiliu, şi-au dat întâlnire universitari, foşti discipoli ai lui Dumitru Alistar, studenţi, masteranzi, profesori de specialitate, slujitori ai artelor din Bacău şi din zona Moldovei.

Cel evocat la centenar a fost un redutabil traducător din franceză, spaniolă, portugheză şi italiană, dar şi poet, prozator şi publicist. Lector şi conferenţiar la Facultatea de Filologie a fostului Institut Pedagogic de 3 Ani din Bacău, a condus destinele acestei instituţii ca decan şi a configurat un model de conduită intelectuală în cei 13 ani de profesorat.

Organizatorii evenimentului, Societatea Cultural-Ştiinţifică “Vasile Alecsandri” Bacău (iniţiatoarea evenimentului), Asociaţia Băcăuană pentru Dezvoltarea Francofoniei şi Gruparea ALUMNI “Vasile Alecsandri” Bacău îşi propun în toamnă, sub semnul aceluiaşi centenar, un colocviu de romanistică, tot în cadrul Facultăţii de Litere.

Conf. univ. dr. Ioan Dănilă, iniţiatorul acţiunii l-a numit pe Dumitru Alistar filologul total total pentru ca a fost slujitorul scolii, a fost traducător, poet, prozator, publicist, a întemeiat o revistă şi a susţinut o bună activitate didactică şi ştiinţifică la fostul Institut Pedagogic din Bacău. Trei momente importante statornicesc în memoria noastră personalitatea lui Dumitru Alistar: publicarea volumului “Dumitru Alistar – Un ilustru cărturar moldovean” (2004), centenarul marcat la Universitatea “Vasile Alecsandri” (18 iulie 2014) şi, în sfârşit, va exista o a treia parte, în toamnă, când va avea loc un colocviu ştiinţific şi un medalion evocator.