Primarii din Deltă sunt nemulţumiţi de sistemul de învăţământ simultan

Primarii comunelor din Delta Dunării sunt nemulţumiţi din cauza situaţiei elevilor care învaţă în clase simultane şi au solicitat conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean să ia măsuri pentru ca elevii să aibă acces la educaţie la fel ca şi cei din alte judeţe.

Primarul comunei Crişan, Ilie Munteanu, şi-a exprimat luni, în timpul şedinţei Colegiului Prefectural, îngrijorarea din cauză că cei doi profesori de la şcoala din localitate, unul de limba română, iar celălalt de matematică, vor fi obligaţi să predea şi alte materii elevilor din ciclul primar şi gimnazial.

“Dimineaţa, vom avea un profesor care va preda elevilor din clasele I-IV toate materiile, iar după-amiază, celălalt profesor va preda la fel elevilor din clasele V-VIII. Un profesor de matematică nu poate avea aceleaşi performanţe şi la biologie sau educaţie fizică”, a afirmat primarul Ilie Munteanu.

Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în alte comune din Delta Dunării, primarul comunei Pardina, Iordan Chisliţchi, susţinând că la şcoala din comuna sa există cadre didactice care în acest sistem obţin lefuri de 3.600 de lei. “Toţi copiii vor deveni braconieri în sistemul acesta, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean, Ministerul Educaţiei Naţionale trebuie să găsească soluţii şi să le aplice cât mai repede”, a declarat, la rândul său, primarul comunei Ceatalchioi, Tudor Cernega.

În replică, inspectorul general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean, Corneliu Chistrugă, a declarat că toate lefurile cadrelor didactice din Delta Dunării se acordă în conformitate cu legea, acestea, indiferent dacă sunt sau nu titulari, beneficiind de sporuri de izolare. “Singura soluţie pentru învăţământul simultan din Delta Dunării este aplicarea unor derogări de la lege, alocarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi modificarea costului per elev, dar această modificare trebuie trebuie suportată de primării”, a afirmat inspectorul general adjunct al ISJ Tulcea, Corneliu Chistrugă.

Învăţământul simultan din şcolile din Delta Dunării este o problemă care persistă de foarte mulţi ani în această zonă a României, în timpul vizitei efectuată la Tulcea în luna mai, ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, anunţând că, în şcolile din Rezervaţie, sistemul va fi modificat cu sprijinul fondurilor structurale.

“Pentru zona Deltei, modalităţile clasice de a integra elevii în sistemul educaţional vor fi combinate cu cele moderne de învăţământ la distanţă. Pe fonduri structurale, în perioada 2014-2020, avem posibilitatea de a personaliza educaţia în raport cu specificul fiecărei regiuni, un obiectiv important fiind scăderea ratei părăsirii timpurii a şcolii”, a precizat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. De altfel, potrivit estimărilor făcute de conducerea IŞJ, numărul claselor în care elevii de clasa a I-a vor învăţa alături de cei din clasa a IV-a va creşte în anul şcolar viitor.

La simularea examenului de Evaluare Naţională din luna martie, niciunul dintre elevii din CA Rosetti, Ceatalchioi şi Pardina (toate localităţi din Delta Dunării, nn), nu a obţinut notă de trecere, situaţia fiind explicată de conducerea ISJ inclusiv prin deficitul de profesori cu care se confruntă şcolile din Rezervaţie. AGERPRES