Universitatea din București organizează cel de-al optulea Congres European de Filosofie Analitică

ecap8_afis.jpgÎn perioada 28 august – 2 septembrie 2014, peste trei sute de filosofi se vor reuni la București pentru a participa la unul dintre cele mai importante evenimente mondiale din domeniul filosofiei, cel de-al optulea Congres European de Filosofie Analitică (ECAP8).

Evenimentul este organizat de Universitatea din București și Societatea Românӑ de Filosofie Analitică și va fi găzduit în amfiteatrele Facultăților de Filosofie, Drept și Sociologie ale UB, unde vor avea loc sute de prezentări și discuții în cadrul a zece secțiuni paralele şi a cinci workshopuri asociate. Sesiunile plenare vor fi susținute de filosofi de renume: Kit Fine (Universitatea din New York), Susanne Bobzien (Universitatea Oxford), Fabrice Correia (Universitatea din Neuchâtel), Jennifer Saul (Universitatea din Sheffield).

Ceremonia de deschidere a congresului va avea loc joi, 28 august, începând cu ora 13:00, în Aula Magna a Facultății de Drept. Cuvântul de deschidere îi va aparține prof. univ. dr. Mircea Dumitru, rector al Universității din București și președinte al Societății Europene de Filosofie Analitică.

Pe parcursul celor șase zile ale celui de-al optulea Congres European de Filosofie Analitică vor fi abordate o serie subiecte din domenii precum: istoria filosofiei, epistemologie, filosofia științei, logică, filosofia limbajului, filosofia minții și a acțiunii, metafizică, etică, estetică, filosofie politică și filosofia dreptului. Abordările vor fi atât teoretice, cât și practice, astfel încât acestea intră în sfera de interes atât a celor specializați în aceste domenii, cât și a celor interesați ori curioși.

La cea de-a opta ediție a Congresului European de Filosofie Analitică vor participa în jur de trei sute de cercetători de pe toate continentele lumii. Printre țările reprezentate se află România – cu cincisprezece participanți care cercetează atât la universitățile din țară, cât și la cele din străinătate -, numeroase țări europene, dar și Brazilia, Canada, Chile, Iran, Israel, Mexic, SUA, Noua Zeelandă, Quatar și Emiratele Arabe Unite. Dintre universitățile de top, vor fi reprezentate: Universitatea New York, Universitatea Oxford, Universitatea Cambridge, Universitatea din Ghent, Universitatea Goethe – Frankfurt, Sciences Po și Sorbona, Universitatea Jagielloniană din Cracovia, Universitatea din Edinburgh, Universitatea din Hamburg, Universitatea Toronto, Universitatea din Tennessee, Universitatea Johns Hopkins și Universitatea Indiana – SUA, Universitatea din München, Universitatea din Barcelona și multe altele.

Dintre cei cincisprezece cercetători români prezenți la congres, unii provin din marile universități naționale: Universitatea din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, Academia de Studii Economice din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.

Congresele ECAP au loc la fiecare trei ani, fiind organizate de Societatea Europeană de Filosofie Analitică (ESAP), în colaborare cu societățile membre locale. Principalul eveniment urmărit de filosofii europeni, Congresul European de Filosofie Analitică, are ca scop încurajarea stabilirii relațiilor profesionale și a colaborărilor între cercetătorii europeni din domeniul filosofiei. Filosofia analitică este caracterizată, mai presus de toate, prin claritate, insistența asupra argumentării explicite și cererea ca orice viziune exprimată să fie supusă rigorilor evaluării critice și discuțiilor cu alți cercetători. Cel de-al optulea Congres de Filosofie Analitică este unul dintre cele mai mari și importante evenimente științifice și culturale care au avut loc în capitală în ultimii ani și cel mai important eveniment filosofic din România după Congresul Internațional de Logică și Filosofia Științei din 1971, care a avut loc tot în București.

Informații suplimentare despre cel de-al optulea Congres European de Filosofie Analitică (ECAP8) pot fi accesate la http://ecap.esap.info/ sau https://www.facebook.com/ecap8. Programul complet al evenimentului poate fi accesat aici.