Un film animat pentru combaterea abandonului şcolar va fi promovat la clase

Un film animat de circa 10 minute va fi recomandat spre difuzare în şcolile din România ca material didactic auxiliar pentru diverse discipline cu scopul combaterii abandonului educaţional. Pelicula a fost realizată de Centrul Rromilor “Amare Rromentza”, în parteneriat cu UNICEF, în cadrul campaniei “Hai la şcoală”.

“Credem că acest mijloc audio-video este eficient pentru profesori, copii, părinţi de a ne face mai toleranţi. Vom dori să îl traducem şi în engleză, pentru a fi distribuit şi în alte ţări şi să fie material auxiliar pentru profesori. Credem că această ”rană” poate fi vindecată de noi toţi, împreună”, a spus Delia Grigore, preşedintele Centrului Rromilor “Amare Rromentza”.

“Mashkar amende, e ćhavende” / “Între noi, copiii” este primul desen animat din Europa în limbile română şi rromani, cu un subiect referitor la combaterea discriminării, interculturalitate şi la stima de sine etnică a rromilor. “Filmul va contribui să ne trezească la realitate, măcar să acceptam că lumea este diferită şi să găsim un culoar de comunicare şi acceptare”, a adăugat Gheorghe Sarău, consilier al ministrului Educaţiei, Direcţia de Învăţământ în Limbile Minorităţilor.

La rândul său, Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF în România, a arătat că acest film bilingv promovează o abordare nouă la nivelul şcolii, familiei şi comunităţii, care să asigure participarea şcolară a tuturor copiilor. “Sperăm că acest desen animat va trage un semnal de alarmă cu privire la fenomenul discriminării şi va contribui la promovarea respectului interculturalităţii şi diversităţii. (…)Vreau să subliniez rolul pe care sistemul de educaţie îl are în combaterea discriminării. Sunt mai multe motive pentru care copiii abandonează şcoala iar acestea sunt legate de profilul socio-economic al familiilor din care provin şi de sistemul de educaţie. În cazul copiilor există un motiv în plus, discriminarea, care, din păcate, continuă să fie o piedică în calea participării la şcoală”, a subliniat Sandie Blanchet.

Filmul de animaţie va fi însoţit de un ghid de discuţii şi va servi la formarea continuă a cadrelor didactice, care îl vor putea utiliza apoi la clasă. Pentru a ajunge în toate şcolile din România, filmul va fi promovat şi distribuit prin intermediul caselor Corpului Didactic şi inspectoratelor şcolare. AGERPRES