Cluj-Napoca: primii liceeni ai unei clase de învăţământ profesional dual au început şcoala

cluj_aurel_vlaicu.jpgPrimii elevi clujeni care s-au înscris la cursuri cu profil de învăţământ profesional dual vor urma, în viitorii trei ani, o programă prin care se vor califica în meseria de lăcătuş construcţii metalice. Pentru acest an şcolar a fost înfiinţată o singură clasă de acest fel în Cluj.

În cursul zilei de miercuri a avut loc la Liceul Tehnologic “Aurel Vlaicu” Cluj-Napoca semnarea primului protocol de colaborare privind înfiinţarea şi susţinerea funcţionării învăţământului profesional de tip dual. Acest tip de educaţie presupune că elevii primesc burse atât din partea statului, cât şi din partea unor firme private, care ar putea la finalul şcolii să le ofere tinerilor locuri de muncă. În general, firmele care susţin asemenea oferte educaţionale sunt direct interesate de crearea de noi specialişti într-un anumit domeniu.

“Vom pregăti în cadrul liceului nostru, timp de trei ani, primii 28 de elevi din judeţul Cluj de clasa a IX-a în învăţământul profesional de tip dual, în meseria de lăcătuş construcţii metalice, cerută pe piaţa muncii. Sistemul dual înseamnă că primesc atât burse din partea Guvernului, în cuantum de 200 de lei pe lună, cât şi burse profesionale din partea unor companii care îi vor angaja la finalul studiilor. Aceşti elevi au loc de muncă garantat, iar diploma pe care o primesc după cei trei ani este una europeană, ce poate fi utilizată în orice ţară din UE”, a spus Olimpia Mera, directorul Liceului Tehnologic “Aurel Vlaicu” Cluj-Napoca.

Învăţământul profesional presupune un cuantum destul de mare al orelor de practică, pentru derularea cărora este nevoie de un parteneriat cu o firmă care să aibă disponibilitatea de a primi şi de a instrui în facilitatea sa de producţie viitorii meseriaşi. Pentru moment, învăţământul clujean oferă o gamă restrânsă de meserii, dar directorii liceelor vor face eforturi pentru diversificarea acesteia. “Gama de meserii va fi diversificată în perioada următoare, în funcţie de necesităţile agenţilor economici”, a menţionat Olimpia Mera.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, cu aceeaşi ocazie, că de anul viitor numărul claselor profesionale va fi mărit. La eveniment a participat şi prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, care a subliniat importanţa parteneriatului dintre şcoli şi firme pentru susţinerea învăţământului profesional. “Reprezentanţii companiilor au înţeles rolul şcolilor profesionale, noi nu am fost în stare mai demult să ne adaptăm dezvoltarea învăţământului profesional la solicitările agenţilor economici. S-a ajuns aici pentru că am promovat o imagine deformată despre muncitori, că toţi tinerii trebuie să fie absolvenţi de liceu sau să aibă studii superioare, astfel încât nimeni nu mai ajungea să lucreze în fabrici. Nu e nicio ruşine să ai o meserie”, a spus Gheorghe Vuşcan.

La semnarea protocolului au participat şi directorii mai multor firme, româneşti sau străine, din Cluj, cum ar fi Bosch, Emerson, CSI, Napomar, Eckerle, Armătura, care sunt dispuse să devină parteneri în acest proces de revalorificare a învăţământului profesional. AGERPRES