Banii alocaţi în plus pentru educaţie, în cadrul bugetului general consolidat – 134,4 milioane lei

ministerul educatiei.jpgMinisterul Educaţiei va primi la rectificarea bugetară de marţi bani pentru transferuri către universităţi, pentru modernizarea Staţiei de Tratare a Deşeurilor Radioactive, pentru plata cheltuielilor de personal, ca urmare a scăderii CAS, dar şi pentru plata titlurilor executorii în învăţământul preuniversitar.
Banii alocaţi în plus pentru educaţie la această rectificare, în cadrul bugetului general consolidat, reprezintă 134,4 milioane de lei.

Potrivit proiectului de rectificare, în cadrul bugetului Educaţiei se vor acorda 1,8 milioane lei transferuri către universităţi şi 3 milioane lei sume necesare modernizării instalaţiilor Staţiei de Tratare a Deşeurilor Radioactive (ELI).

De asemenea, prin intermediul bugetelor autorităţilor publice locale (sume defalcate din TVA) se vor acorda 56,82 milioane de lei pentru salarii în învăţământul preuniversitar, 77,89 milioane pentru plata titlurilor executorii în învăţământul preuniversitar şi 5,28 milioane lei pentru salarii plus pentru plata titlurilor executorii în învăţământul special şi centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională.
Bugetul Educaţiei se reduce cu suma de 1,8 milioane lei cheltuieli de personal, ca urmare a scăderii CAS, şi cu 50 de milioane lei din proiecte cu finanţare din fonduri europene nerambursabile. Surse politice susţin că diminuarea vine ca urmare a execuţiei bugetare înregistrată la 31 august 2014 de doar 41,6%. Suma bugetată pentru anul 2014, destinată proiectelor cu finanţare nerambursabilă, este de 782 milioane lei, ceea ce reprezintă: 200% din execuţie 2013, 355% execuţie 2012, 319% execuţie 2011, 852% execuţie 2010, 5615% execuţie 2009.

Prin proiectul de rectificare bugetară s-au majorat cu 28,4 milioane de lei sumele pentru învăţământul superior de stat, pentru plata titlurilor executorii.
De asemenea, au fost acordate 3 milioane lei pentru cheltuieli cu transportul studenţilor şi 10 milioane lei cheltuieli de investiţii.

În concluzie, sursele citate susţin că, deşi bugetul Ministerului Educaţiei (bugetul de stat) se reduce cu 34 de milioane de lei, banii alocaţi în plus pentru educaţie la această rectificare (în cadrul bugetului general consolidat) reprezintă 134,4 milioane de lei.AGERPRES