Aproximativ 25.000 de studenţi au început anul universitar la UPB

univ_politehnica_buc_.jpgCei aproximativ 25.000 de studenţi au început miercuri anul universitar la Universitatea Politehnica din Bucureşti. Potrivit preşedintelui Senatului UPB, Ecaterina Andronescu, media de intrare în facultate a celor 5.092 de studenţi din anul I este de peste 8.

“Este o şcoală cu o istorie ce merită să fie recunoscută, este o şcoală în care fiecare generaţie de profesori şi de studenţi a adăugat valoare, a adăugat repere ce a condus fiecare generaţie de profesori şi de studenţi în acest efort absolut extraordinar de a transfera din cea mai importantă avere pe care poate să o agonisească un om în viaţa lui, mobilarea, cultivarea propriei minţi de a transfera de la profesori către studenţi. Noi dascălii nu rămânem niciodată în pagubă pentru că întotdeauna din bănci către noi vine acest suflu tânăr, această energie. UPB este o şcoală care încearcă să vorbească lumii despre performanţele ei şi sigur performanţele acestei şcoli nu stau numai în istoria ei, stau în semnele pe care şcoala le-a transferat spre societate. Istoria şcolii este împletită organic cu dezvoltarea societăţii româneşti. Opera inginerilor pe care Politehnica i-a pregătit se regăseşte în societate”, a spus Ecaterina Andronescu la deschiderea noului an universitar.

Ecaterina Andronescu a mai spus că un proiect important al instituţiei de învăţământ superior este construirea unui nou cămin. “Avem o solicitare peste 60% la cazare, studenţii noştri vin din provincie. (…) Aşteptăm să se deschidă următorul exerciţiu bugetar 2014-2020 pentru că ne-am propus să deschidem acest proiect din fonduri europene. Încercăm să adunăm toată Politehnica în acest campus. Un cămin care sperăm să fie de 7-8 etaje şi să aibă peste 1.000 de locuri”, a spus Andronescu.
La rândul său, preşedintele Academiei Române, Valentin Vlad, a adus salutările şi aprecierile Academiei Române atât pentru actul didactic de la UPB, cât şi pentru cercetarea pe care o desfăşoară. “Şcoala Politehnică din Bucureşti a dat mari ingineri, mari profesori şi mari academicieni. Unii dintre ei au condus Academia Română. Când am intrat în Politehnică aveam profesori numeroşi membri ai Academiei Române. În toate clasamentele internaţionale UPB se află pe primul loc între universităţile în care se află cercetare în România”, a spus preşedintele Academiei Române.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a spus că UPB este cea mai mare şi mai prestigioasă universitate tehnică şi unul dintre cele mai importante centre de cercetare la nivel naţional şi internaţional. “Nu este doar un început, ci şi o reafirmare a credinţei şi tradiţiei în şcoala românească şi a şcolii româneşti. Dacă există un loc în care un student îşi propune să aducă ceva nou, să schimbe canoanele prestabilite sau să creeze performanţă şi schimbare în folosul societăţii, ei bine vă aflaţi în acel loc. Cea mai mare şi mai prestigioasă universitate tehnică şi unul dintre cele mai importante centre de cercetare la nivel naţional şi internaţional. Începutul anului academic este cea mai mare promisiune făcută viitorului acestei ţări”, a afirmat Costoiu.

El le-a spus tinerilor prezenţi că nu va fi uşor să urmeze cursurile universităţii. “Vă pot spune din proprie experienţă că nu va fi uşor, dar va fi frumos. Universitatea în care vă aflaţi este şi una plină de provocări. Păşind pe coridoarele acestei universităţi veţi face parte din elita naţională în ceea ce priveşte domeniul tehnic. Sunteţi cei mai buni din domeniile voastre, viitori antreprenori, inovatori, experţi, specialişti, viitorul aşa cum îl veţi scrie voi va schimba faţa acestei ţări aşa cum o ştim astăzi. Este o universitate pregătită şi care se pregăteşte continuu de viitor”, a mai declarat ministrul. AGERPRES