Universitatea din Oradea păşeşte cu “grad de încredere ridicat” în noul an universitar

univ oradea.jpgUniversitatea din Oradea va avea în anul 2014-20145 o cifră de şcolarizare mai mică cu 5% faţă de cel precedent, iar din cauza restricţiilor financiare procesul de optimizare va continua atât pe linie didactică, cât şi în zona nedidactică, a declarat miercuri rectorul Constantin Bungău, la festivitatea de deschidere a cursurilor universitare.

Cu toate acestea, a menţionat rectorul, în 2014 Universitatea din Oradea păşeşte într-un nou an universitar cu mult mai multă încredere, dar şi responsabilitate, în acelaşi timp, ca rezultat al calificativului “Grad de încredere ridicat”, obţinut în urma vizitei reprezentanţilor Agenţiei Române de Evaluare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) în anul universitar care s-a încheiat.
După sesiunile de admitere, cele 15 facultăţi orădene au în total 4.708 boboci, spre deosebire de anul trecut, când la licenţă şi masterat avea 5.001 studenţi în anul I. “Trebuie să recunoaştem că este o cifră mai mică decât cea a anului trecut. Dar ştim cu toţii, nu neapărat cantitatea ne interesează, cât calitatea”, a subliniat rectorul Constantin Bungău.

Şi la personal vor fi cu 30 de titulari mai puţini faţă de anul trecut universitar. Statele de funcţii ale anului universitar 2014-2015 cuprind 1.344 de posturi dintre care 1.062 ocupate. “Noi, cei care suntem colegi în această universitate, trebuie să depunem un efort mai mare prin încărcarea suplimentară a normelor didactice, dar şi pentru a atinge performanţe mai mari în cercetare. Ştiu că suntem capabili să depunem aceste eforturi cu rezultate bune, fapt dovedit şi de calificativele obţinute în urma evaluărilor atât la nivel instituţional, cât şi pentru fiecare program de studiu în parte”, a precizat rectorul Constantin Bungău.

În cadrul celor 15 facultăţi există 94 de specializări de licenţă (anul trecut erau 107), iar la master 61 de programe (faţă de 71 anul trecut). Doctoratul se desfăşoară în cadrul a 11 domenii. Instituţional, în sfera relaţiilor internaţionale, universitatea are 284 de parteneriate.
Instituţia de învăţământ superior orădeană se plasează la nivel naţional în primele zece universităţi ca număr de studenţi şi ocupă poziţia 16 în clasamentul SCImago cu rezultatele cercetării, dintr-un total de 99 instituţii de învăţământ publice sau private.AGERPRES