În județul Iaşi scade numărul de clase cu organizare simultană

gavrila_camelia4.jpgLa nivelul judeţului Iaşi există în învăţământul primar un număr semnificativ de clase cu organizare simultană la două sau mai multe clase, care este însă în uşoară scădere comparativ cu anul şcolar anterior. Prof.dr Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că în prezent sunt 282 clase de clase în învăţământul primar unde se derulează ore de curs simultan. Conform evidenţelor Inspectoratului, în astfel de clase învaţă 4.754 elevi.

În ceea ce priveşte învăţământul gimnazial, susţine şefa ISJ Iaşi, la nivelul judeţului sunt doar 12 clase cu organizare simultană organizate pentru 208 elevi. Numărul este mai mic în comparaţie cu anul şcolar 2013-2014, când în învăţământul primar 4.855 elevi învăţau în 289 de clase cu program simultan.

“Necesitatea organizării învăţământului simultan este impusă de ponderea mare a mediului rural la nivelul judeţului, 54 la sută, gradul de accesibilitate redus fie din cauza stării drumurilor judeţene sau comunale, ori din cauza distanţei mari a locaţiilor faţă de şcoala de centru şi a timpului parcurs până la aceasta, a gradului relativ mare de depopulare a unor sate izolate”, a explicat prof.dr. Camelia Gavrilă. AGERPRES