ADR Vest a semnat contracte de finanţare pentru reabilitarea a trei şcoli

reabilitare-scoli.jpgReprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Vest (ADRV) au semnat, luni, trei contracte de finanţare pentru reabilitarea de şcoli din aria de jurisdicţie, două dintre acestea fiind în judeţul Arad (Şcoala generală nr. 5 din municipiul Arad şi Liceul Mihai Viteazul din Ineu), cea de-a treia unitate fiind Liceul Teoretic Nikolaus Lenau din municipiul Timişoara.
Finanţarea nerambursabilă se acordă în cadrul axei prioritare “Îmbunătăţirea infrastructurii sociale” şi a domeniului major de intervenţie pentru “Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă” ale Regio-POR.

Pentru Liceul Nikolaus Lenau semnarea contractelor s-a făcut între primarul Timişoarei Nicolae Robu şi Sorin Maxim, director general al ADR Vest, organism intermediar pentru POR în Regiunea Vest, proiectul fiind în valoare totală de aproximativ 1.534.822 euro, din care partea nerambursabilă este de aproximativ 1.463.257 euro şi având termen de implementare de 12 luni. Lucrările presupun reabilitarea întregii infrastructuri a liceului (3.635 mp), prin măsuri de consolidări, reparaţii la structură, la tâmplărie şi la planşee, dar şi îmbunătăţirea dotărilor educaţionale (mobilier, echipamente didactice şi echipamente IT, conform celor mai noi standarde în domeniu).

“Vor fi reabilitate 18 săli de clasă, 5 laboratoare, 5 cabinete, o bibliotecă cu sală de lectură şi o sală de muzică, estimându-se că beneficiari vor fi peste 1534 de elevi”, a precizat primarul Nicolae Robu.

Liceul german a luat fiinţă în anul 1879, sub titulatura de Şcoala Reală Superioară, pentru ca în 1953 să se transforme în Şcoala Medie Mixtă nr. 2 cu limba de predare germană, iar în 1960 s-au deschis şi secţii cu limba de predare română şi maghiară, numindu-se Liceul nr. 2. Din februarie 1970, instituţia se numeşte Liceul “Nikolaus Lenau”. Clădirea este construită în stil eclectic clasicist. Frontonul, care marchează axul intrării la nivelul acoperişului, este neobaroc. În perioada 1759 – 1765, pe acelaşi amplasament, a fost construită Primăria Rasciană, Primăria Comunităţii Ortodoxe din Timişoara. Din 1780, vechea clădire adăpostea doar Teatrul din Timişoara, până în anul 1874, când acesta s-a mutat în clădirea actuală, din Piaţa Operei. Ultima reabilitare a liceului german a avut loc în anii ’60. AGERPRES