Semicentenarul revistei “Ateneu”, sărbătorit la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău

univ_bc_ateneu.jpgPe 9 octombrie, Biblioteca Universității “Vasile Alecsandri” din Bacău a găzduit Colocviul “Ateneul, ieri și azi”, prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la înființarea seriei noi a revistei care îi are ca fondatori pe Grigore Tabacaru și George Bacovia.

La eveniment au participat numeroase personalități ale vieții culturale, dintre care îi amintim pe: Radu Cârneci (întemeietorul seriei noi), academicienii Adam Puslojic, Mihai Cimpoi și Vasile Tărâțeanu, scriitori ca Eugen Uricaru, Constantin Trandafir, Theodor Codreanu, Constantin Călin, Victor Mitocaru, Cristian Livescu, Ion Tudor Iovian, Ovidiu Dunăreanu, Valeria Manta Tăicuțu, Adrian Alui Gheorghe, Emil Nicolae, Valeriu Stancu, Nicolae Scurtu, George Vulturescu, Doina Cernica, Gellu Dorian, Carmen Steiciuc, Rodica Lăzărescu, Ovidiu Vintilă, Ionel Savitescu, Cornel Galben, foști și actuali redactori ai “Ateneului”, jurnaliști, cadre didactice și studenți.

Dezbaterea a pornit de la provocarea lansată de moderatorul întâlnirii, prof. univ. dr. Vasile Spiridon, care i-a invitat pe vorbitori să compare cei 25 de ani de dinainte de 1989 cu cei 25 de ani de după în existența revistelor de cultură. A fost o întâlnire vie, la care au fost rememorate momente semnificative din istoria “Ateneului”, subliniindu-se importanța revistei în contextul regional și național.

După-amiază, începând cu ora 17.00, la Centrul de Cultură “George Apostu”, a avut loc festivitatea decernării premiilor anuale ale revistei “Ateneu”:

– Premiul Opera omnia – Radu Cârneci, fondatorul seriei noi a revistei

– Premiul pentru poezie – Ion Tudor Iovian

– Premiul pentru proză – Eugen Uricaru

– Premiul pentru critică și istorie literară: Theodor Codreanu și Cristian Livescu

– Premiul pentru publicistică: Victor Mitocaru

Tot aici, în prezența unui public numeros, care a făcut sala neîncăpătoare, au fost lansate volumele: O istorie vie a revistei “Ateneu”, de Victor Mitocaru (prezentată de Carmen Mihalache, redactor-șef “Ateneu”), Literatubahn, de Marius Manta (prezentată de lect.univ.dr. Elena Ciobanu) și Caruselul cu hamsteri. Decupaje din literatura postdecembristă, de Adrian Jicu (prezentată de prof.univ.dr. Vasile Spiridon).