Peste 7,75 milioane euro prin Regio pentru realizarea unui campus şcolar în Nădlac

nadlac_contract.jpgÎn oraşul Nădlac se va realiza, în cadrul Grupului Şcolar J.G. Tajovsky, un nou campus şcolar, proiectul urmând să fie finanţat din fonduri europene nerambursabile prin POR Regio.

Contractul de finanţare a proiectului a fost parafat luni, în Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Arad, cu semnăturile lui Vasile Ciceac, primarul oraşului Nădlac, reprezentant al beneficiarului de finanţare nerambursabilă şi Sorin Maxim – director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest, Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional în Regiunea Vest, la eveniment asistând şi Nicolae Ioţcu, preşedintele C.J. Arad.

“Perioada de implementare a proiectului al cărui beneficiar este oraşul Nădlac va fi de 14 luni. În cadrul acestui proiect se va realiza un campus şcolar preuniversitar pentru învăţământul profesional şi tehnic, cu o suprafaţă totală de 15.910,19 mp. Campusul va cuprinde două corpuri de şcoală cu câte 24 de clase fiecare, un cămin-internat cu o capacitate de 300 de locuri, o cantină, 15 garsoniere destinate cadrelor didactice care nu locuiesc în Nădlac, un spaţiu multifuncţional destinat organizării de ateliere de lucru, concursuri, activităţi de lectură şi vizionării de filme documentare, patru ateliere, o sală de sport şi o bază sportivă”, a declarat Nicolae Ioţcu.

La rândul său, Sorin Maxim, director general al ADR Vest, a precizat că valoarea totală a proiectului este de 34.083.436,54 lei (aproximativ 7.753.107,65 euro), valoarea finanţării nerambursabile fiind de 27.094.243,40 lei (aproximativ 6.163.245,47 euro). “La nivelul Regiunii de Dezvoltare V Vest sunt aprobate 38 de proiecte finanţate din fonduri nerambursabile pe REGIO – POR, din care 12 sunt în judeţul Arad, valoarea însumată a acestora fiind de 9 milioane euro. Trebuie însă spus că proiectul campusului şcolar de la Nădlac, în valoare de peste 7,75 milioane euro, este cel mai mare atât la nivelul judeţului Arad, cât şi la nivelul întregii Regiunii de Dezvoltare V Vest”, a mai spus Sorin Maxim.
Grupul Şcolar J.G. Tajovsky funcţionează în prezent în 10 imobile, două aparţinând Primăriei, iar celelalte opt cultelor religioase din oraş, fiind plătită acestora de către administraţia locală o chirie foarte mare, a precizat primarul Vasile Ciceac. “Fapt pentru care, în urmă cu circa 10 ani am început să ne gândim la realizarea unui campus universitar în oraş. Am obţinut bani de la Ministerul Educaţiei, iar în 2006, lucrările au început. Însă, la sfârşitul anului 2007, lucrările au fost oprite, din lipsă de bani. De atunci am tot încercăm să obţinem bani pentru continuarea lucrărilor, însă nu am reuşit, până acum, cel puţin. Lucrările vor demara în câteva zile, constructorul cu care am negociat continuarea lucrărilor (o firmă de profil din Lugoj. n.red.) fiind pregătit să se apuce de treabă. Abia aştept să le duc această veste concitadinilor mei”, a declarat primarul din Nădlac.

Fondurile nerambursabile pentru reabilitarea Şcolilor sunt acordate în cadrul domeniului major de intervenţie 3.4 Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă al Regio-Programul Operaţional Regional. Al doilea apel de proiecte, a căror depunere s-a încheiat în data de 5 mai a.c., a avut o realocare de fonduri nerambursabile (din Fondul European pentru Dezvoltare Regională şi din Bugetul de stat) ce totalizează 17,88 milioane euro pentru Regiunea Vest şi 172,95 milioane euro la nivel naţional. AGERPRES