Organizaţia “Salvaţi Copiii” lansează un proiect privind consultarea elevilor în deciziile care îi privesc

salvati copii.jpgOrganizaţia Salvaţi Copiii România lansează proiectul “Participare şi transparenţă” pentru o mai bună asigurare a drepturilor copilului, menit să crească gradul de conştientizare în rândul elevilor, dar şi al cadrelor didactice, cu privire la drepturile copiilor la nediscriminare şi participare, şi, implicit, la consultarea în stabilirea bugetului şcolilor.

“Majoritatea copiilor nu au fost consultaţi niciodată în luarea deciziilor care îi privesc şi nici nu au fost sprijiniţi să deruleze acţiuni de interes pentru ei. Motivele sunt, potrivit respondenţilor citaţi, lipsa de timp, necunoaşterea metodelor de implicare şi desconsiderarea punctului de vedere al persoanelor sub 18 ani”, susţin reprezentanţii organizaţiei “Salvaţi Copiii”.

Proiectul se va desfăşura în 25 de unităţi de învăţământ din Bucureşti şi alte 4 judeţe (Timiş, Mureş, Iaşi, Suceava), 5.000 de elevi, 500 de cadre didactice şi 1.000 de părinţi urmând să fie implicaţi în activităţile derulate. La finalul programului, cel puţin 100 de voluntari îşi vor însuşi abilităţi şi competenţe pentru derularea de activităţi concrete cu elevii, iar în fiecare şcoală în care se va desfăşura, elevii participanţi vor depune minimum 8 proiecte cu focus pe implicarea şi participarea copiilor la stabilirea bugetului şcolii, nondiscriminare şi multiculturalitate.

Finanţatori vor fi granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro), valoarea totală 245.702,50 euro, din care valoare eligibilă 220.886,55 euro.

De asemenea, în cadrul proiectului se va elabora un raport de cercetare, o propunere de metodologie şi un raport privind mecanismele de implicare a copiilor în stabilirea bugetului şcolii. “În România, atunci când vorbesc de drepturile copilului, actorii instituţionali, chiar şi cei direct implicaţi, precum şcolile sau inspectoratele, au tendinţa de a introduce această temă în sfera amuzamentului şi chiar a derizoriului. Este o greşeală, iar noi luptăm de ani buni pentru a demonstra că este suficient un dram de voinţă pentru ca vocea copiilor să se facă auzită. Aşa a apărut, în urmă cu 14 ani, Forumul copiilor, ale cărui concluzii au devenit, de-a lungul timpului, acte normative în legislaţia românească. Acum, a venit rândul acestui proiect, prin care vom demonstra elevilor că punctul lor de vedere este valid şi, mai mult, absolut necesar în luarea deciziilor care îi privesc şi îi afectează în viaţa de zi cu zi”, a declarat preşedintele executiv al Salvaţi Copiii România, Gabriela Alexandrescu, prin intermediul comunicatului de presă. AGERPRES