În premieră naţională,UMF Târgu Mureş a organizat Târgul Disciplinelor Clinice pentru atragerea studenţilor spre cercetare

umf_tgmures.jpgÎn premieră naţională, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a organizat vineri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) “Târgul Disciplinelor Clinice” pentru atragerea studenţilor şi rezidenţilor către activitatea de cercetare.

“Târgul disciplinelor este o manifestare organizată de universitatea noastră în premieră naţională, care îşi propune prezentarea temelor de cercetare de la nivelul disciplinelor clinice către studenţi, diseminarea acestei oferte către studenţi, astfel încât ei să poată alege, în deplină cunoştinţă de cauză, drumul pe care vor să-l urmeze în cercetare şi să se integreze în colectivele de cercetare de la nivelul disciplinelor. Este pentru prima dată când se organizează aşa ceva, sunt 35 de discipline clinice care îşi expun aici oferta de cercetare şi sperăm că studenţii, având această informaţie, vor reuşi să se integreze în colective şi să înceapă mai repede, încă de pe băncile studenţiei, activitatea de cercetare”, a declarat dr. Teodora Benedek, unul dintre iniţiatorii manifestării.

Potrivit acesteia, “Târgul Disciplinelor Clinice” este o iniţiativă a Comisiei de reformă curriculară a UMF Târgu Mureş, care încearcă să perfecţioneze curricula, să renunţe la atitudinea pasivă şi să vină în întâmpinarea studenţilor. “Şi atunci ne-am pus problema implicării studentului şi în activitatea de cercetare şi a atragerii studentului în activitatea de cercetare. Astfel s-a născut ideea că nu ar fi rău să le prezentăm ce facem, să nu aveam o atitudine pasivă, să aşteptăm studentul să vină la noi, ci să mergem noi să-l chemăm, să-l atragem pe student la noi”, a subliniat dr. Teodora Benedek.

Rectorul UMF Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a precizat că acest târg este un demers “original şi curajos al universităţii” de a veni în faţa studenţilor şi de a le expune care sunt disciplinele clinice, pentru a-i tenta să îmbrăţişeze o carieră în cercetarea ştiinţifică. “Dorim să se implice în activităţile medicale pe care fiecare clinică le face şi cred că le stârnim astfel şi dorinţa de cercetare, şi dorinţa de a interacţiona mai direct cu bolnavul. Vom extinde acest târg la disciplinele preclinice cu ocazia următoare, pentru că într-un fel este şi un experiment privind impactul unei astfel de acţiuni şi văd că este unul foarte mare, şi dorim ca în fiecare an studenţii, informaţi fiind, să ştie să aleagă unde să-şi facă lucrarea de licenţă, ce vor să facă în viaţă prin prisma profesiei medicale şi să înţeleagă că Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş îi pasă de fiecare dintre ei”, a spus prof. dr. Leonard Azamfirei.

Rectorul UMF a afirmat că nici până acum studenţii nu aveau dificultăţi în a-şi alege disciplinele, însă nu erau întotdeauna informaţi corespunzător, întrucât medicii nu au timp să îşi promoveze realizările şi că, de cele mai multe ori, alegerea acestora era aleatorie. “Era oarecum o alegere destul de aleatorie, care se baza mai mult pe elemente subiective decât obiective. Dacă un student de pildă, în anii mici, înţelege anumite mecanisme fiziopatologie, pe care apoi le întâlneşte în practică în anii mari, când intră în spital, probabil că aceste pasiuni pe care le descoperă în prima parte a formării lor îşi pot găsi o activitate clinică. Toţi studenţii vor să fie mari medici, toţi vor să publice, să facă cercetare şi noi trebuie să le creăm mecanismul prin care ei să poată să facă acest lucru. Practic, organizăm un pic această formă de alegere a lucrărilor de licenţă dar, repet, e un mic segment licenţa. De fapt noi vrem să îi orientăm spre formarea profesională ştiinţifică”, a afirmat prof. dr. Leonard Azamfirei. AGERPRES