Redescoperirea datinilor strămoşeşti la Colegiul naţional “Vasile Alecsandri” din Bacău

col_alecsandri_datini.jpgÎn cadrul celei de a V-a ediţii a simpozionului – concurs “Datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou din zona Moldovei” – activitate componentă a proiectului “Promovarea specificului naţional prin specific regional”au avut loc trei evenimente cultural artistice. Astfel, pe 16 decembrie, elevii şi cadrele didactice ale Colegiului Naţional “Vasile Alecsandri”, şi nu numai, au asistat la un regal artisitic și educativ.

Conferinţa, deosebit de atractivă prin ineditul ei, Lumina vie. Arhetip al spiritului românesc, susţinută de prof. univ. dr. Traian D. Stănciulescu de la Universitatea “Al. I. Cuza” Iaşi şi Institutul Naţional de Inventică Iaşi. A vorbit despre magie, despre lumina vie, neînţelesurile lumii, terapia sufletului prin destrămarea neînţelesurilor şi multe alte noţiuni dintr-un domeniu inedit pentru mulţi dintre ascultători, dar comunicate exemplar auditoriului de toate vârstele.

Pe 16 decembrie 2014, conf. univ. dr. Ioan Dănilă de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău a împlinit 65 de ani şi a fost onorat cu un Laudatio impresionant prezentat de directorul Colegiului, prof. Călin-Leon Boambă. Toți cei prezenţi, studenţi, colegi – cadre didactice, invitaţi au fost de acord că domnul Ioan Dănilă trăieşte viaţa cu maximă intensitate în spiritul suprem al datoriei împlinite şi este fixat în mentalul colectiv ca un model al spiritualităţii române. Directorul Colegiului, Călin Leon Boambă a recunoscut că i-ar fi imposibil să enumere toată activitatea centrându-se pe realizările cele mai preţioase din cariera domnului profesor.

Ultimul punct din activitate, cel mai amplu, a fost concursul de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou, organizat în cadrul unui proiect ce se bazează pe cercetarea şi popularizarea obiceiurilor tradiţionale legate de sărbătorile hibernale, propus de profesorul Călin Leon Boambă şi conf. univ. dr. Ioan Dănilă – “Promovarea specificului naţional prin specific regional”.

Toate formaţiile Colegiului – dansuri, Ansamblul “Ciucurelul” (condus de prof. Mitică Pricopie), cor (prof. Irina Negrea) şi studente de la Universitatea “Vasile Alecsandri” din Bacău etc. s-au întrecut în faţa unui public numeros, captivat an de an de autenticitatea creaţiei româneşti.

Expoziţii de măşti, de datini şi obiceiuri de Crăciun şi de Anul Nou, capra, ursul, urături etc, au întregit o zi de neuitat şi de început de sărbători pentru toţi cei prezenţi pe 16 decembrie 2014 la Colegiul Naţional “Vasile Alecsandri”.