IŞJ Covasna: cererile personalului nedidactic privind salarizarea şi condiţiile de muncă sunt îndreptăţite

keresztely_irma.jpgConducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna afirmă că cererile personalului nedidactic legate de nivelul de salarizare şi condiţiile de muncă sunt îndreptăţite.

Şefa IŞJ Covasna, Keresztely Irma, a declarat marţi pentru AGERPRES că majoritatea problemelor cu care se confruntă aceşti angajaţi ţin de “sistem” şi nu de rea-voinţa directorilor unităţilor de învăţământ la care sunt angajaţi. Ea a spus că sunt şcoli sau grădiniţe unde personalul nedidactic este redus din punct de vedere numeric şi nu poate acoperi integral sarcinile, iar acest lucru se răsfrânge negativ asupra calităţii serviciilor.

“Sunt persoane care s-au pensionat, în locul lor nu s-au putut face angajări, prin urmare cei care au rămas au avut un volum de muncă mai mare, în timp ce retribuţia a rămas la fel (…) Nemulţumirea lor e dreaptă şi corectă. Dar nu directorii sunt de vină, sistemul trebuie să se autoregleze”, a afirmat Keresztely Irma.

Ea a menţionat că IŞJ este preocupat de soarta acestor angajaţi, care au într-adevăr salarii foarte mici. Potrivit şefei IŞJ Covasna, Ministerul Educaţiei ia în calcul mărirea salariilor şi acestei categorii de personal care a fost omisă, prin urmare nu a fost cuprinsă în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind majorarea salariilor bugetarilor.

Liderul CNSLR “Frăţia” Covasna, Vasile Neagovici, care reprezintă o parte din personalul nedidactic din judeţ, a declarat săptămâna trecută în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social de pe lângă Prefectura Covasna că salariile acestor persoane se situează la nivelul minim pe economie, iar pe lângă faptul că sunt prost plătite mai trebuie să facă faţă şi unei supranormări a muncii.
“Oamenii sunt pe bună dreptate nemulţumiţi de salarizare şi de felul în care sunt trataţi (…) Sunt plătiţi cu salariul minim pe economie indiferent de vechime, munca este supranormată, nu beneficiază nici de concedii suplimentare (…) Aşa cum stau lucrurile, am putea spune că personalul nedidactic este considerat ca făcând parte dintr-o categorie socială inferioară”, a declarat Vasile Neagovici, care a adăugat că dacă lucrurile nu se vor schimba nu exclude posibilitatea ca personalul nedidactic să demareze acţiuni de protest.

Vasile Neagovici a menţionat că a sesizat Tribunalul Covasna cu privire la nedreptăţile făcute acestor oameni care sunt angajaţi ca şoferi, portari, paznici, muncitori, dar şi îngrijitoare, dădace şi bucătărese. În judeţul Covasna sunt la ora actuală aproximativ 790 de posturi nedidactice, numărul fiind stabilit în funcţie de o serie de criterii, cum ar fi numărul copiilor, al grupelor şi suprafaţa de întreţinere. AGERPRES