Turcan: “Ministrul Educaţiei pregăteşte politizarea şcolilor, prin concursurile în grabă pentru inspectori şi directori”

turcan_raluca.jpgVicepreşedintele PNL Raluca Turcan susţine că, prin organizarea în grabă a concursurilor pentru inspectori şi directori, ministrul Educaţiei pregăteşte politizarea masivă a şcolilor.

“Ministrul Educaţiei pregăteşte politizarea masivă a şcolilor, prin organizarea în grabă a concursurilor pentru inspectori şi directori de şcoli în lunile februarie-martie. PSD doreşte să-şi plaseze oamenii politici pe posturi de management şcolar. Din nefericire, ‘campania electorală, pentru posturi cu dedicaţie’, va bloca activităţile şcolare. După ce PSD a amânat organizarea acestor concursuri în ultimii ani de guvernare, acum, ministrul trebuie să explice care este graba organizării acestor concursuri, exact înaintea probelor de evaluare, în mijlocul anului şcolar. Singura explicaţie este că, până în acest moment, au modificat toată legislaţia după bunul plac. Iar acum pot numi directori şi inspectori pe criterii strict politice”, spune Turcan, conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Turcan arată că Legea Educaţiei Naţionale prevedea că şcoala era instituţia care organiza concursurile pe post, angaja şi concedia personalul didactic şi directorii de şcoli, iar OUG 49/2014 a re-centralizat sistemul, inclusiv în şcolile private, unde concursurile trebuie supervizate de către inspectoratele şcolare judeţene.

De asemenea, liderul PNL afirmă că, pe Legea Educaţiei Naţionale, directorii de şcoli erau aleşi de Consiliul de Administraţie pe baza unui concurs, iar şcoala era cea care organiza concursul, de care în prezent se ocupă Inspectoratul Şcolar Judeţean.

“Un inspector numit politic selectează un director, tot politic! În plus, primarul trebuie să semneze la 90 de zile evaluarea contractului de director. Acolo unde există suprapunere politică între Guvern şi primar va fi politizare 100%. Unde există orientări diferite, este posibil să se ajungă la blocaj şi la abuzuri. Şi într-o situaţie, şi în alta, avem centralizare, desconsiderare faţă de şcoală, ignorarea interesului copilului şi al cadrului didactic”, adaugă Turcan.

Ea subliniază că Avocatul Poporului nu a reacţionat la acest “demers imoral şi ilegal din partea PSD”, arătând că, la Camera Deputaţilor, conducerea Comisiei de învăţământ a amânat dezbaterea OUG 49 până a trecut tacit iar la Senat a ajuns în “sertarul” Ecaterinei Andronescu, unde a fost blocată.

“Avem, aşadar, un partid şi două instituţii părtaşe la îndepărtarea sistemului educaţional de criteriile cerute pe piaţa muncii şi competitivitatea pe plan internaţional”, mai spune Turcan.

Vicepreşedintele liberalilor precizează, în context, că PNL solicită ferm depolitizarea managementului şcolilor, transparentizarea deciziilor la vârful educaţiei – metodologiile de organizare şi desfăşurare a concursurilor pentru inspectori generali, inspectori generali adjuncţi, directori de casa corpului didactic, respectiv pentru inspectori şcolari şi directori să fie puse în dezbatere publică, cel puţin 30 de zile, de la data publicării pe site-ul ministerului -, numirile inspectorilor să fie făcute pe criterii clare de competenţe profesionale şi de management, de integritate morală şi recunoaştere socială, şi nu pe criterii de clientelism politic, stoparea de urgenţă a concursurilor politizate şi revenirea la modalitatea corectă a angajării directorilor de către şcoli, nu de către inspectorate, introducerea camerelor video în sălile de examinare, atât pentru probele scrise, cât şi pentru interviu, posibilitatea contestării probelor practice/de interviu pe baza înregistrărilor video şi accesul observatorilor din partea societăţii civile.

“PNL consideră că politicul nu are ce căuta în şcoli. Un director sau inspector şcolar trebuie să fie un bun manager şi să fie capabil să transmită o sumă de valori educaţionale beneficiarilor, nu broşuri electorale cu sigla PSD!”, conchide Raluca Turcan. AGERPRES