Cerere crescută la Cluj-Napoca pentru clasele pregătitoare de la şcolile din zona centrală

clasa pregatitoare.jpgPeste 5.000 de copii vor începe în toamnă clasa pregătitoare în judeţul Cluj, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean fiind nevoită să suplimenteze, faţă de estimări, numărul claselor din anumite şcoli. Cele mai multe suplimentări de clase, respectiv 14, s-au făcut la şcolile din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca, dar şi în două dintre cartierele municipiului, aflate în apropierea localităţii Floreşti, care este cea mai mare comună din ţară. Pe de altă parte, la anumite şcoli din judeţ numărul claselor pregătitoare a fost redus, în total acestea fiind 12.

Potrivit şefului ISJ Cluj, Valentin Cuibus, numărul claselor a fost suplimentat acolo unde a fost necesar, pentru că numărul copiilor înscrişi la şcolile din zonele menţionate a fost mare. Practic, pentru a reuşi să îşi înscrie copiii la o şcoală din centru, părinţii şi-au făcut acte de flotant pe acele străzi care le permiteau accesul la unitatea de învăţământ dorită.

De exemplu, în zona centrală a municipiului Cluj-Napoca funcţionează câteva şcoli cu clasele 0-12 de tradiţie, printre care una cu predare în limba maghiară şi una în care copiii pot învăţa în limba germană. De asemenea, aceste şcoli se află anual în topul celor mai bune unităţi de învăţământ din judeţ şi au rezultate foarte bune chiar şi la nivel naţional.

“La nivelul judeţului Cluj sunt înscrişi 5.552 de elevi în clasa pregătitoare, ei vor fi repartizaţi, din toamnă, în 260 de clase. Am suplimentat la unele unităţi de învăţământ clasele cu una sau două, în special la şcoli din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca şi din cartierele Mănăştur şi Grigorescu. A trebuit să facem acest lucru pentru că au existat cereri din partea părinţilor care au flotant, adică domiciliul pe acele străzi arondate acestor şcoli din zona centrală, cât şi a unora din comuna Floreşti, pentru unităţi de învăţământ din cele două cartiere menţionate”, a spus Cuibus.

Acesta a subliniat că problema vizei de flotant este una pe care reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean nu o pot controla şi nici nu au abilităţi în acest sens, astfel încât trebuie să respecte numărul – în creştere sau în scădere – al înscrierilor la şcolile din judeţ. “Dacă părintele prezintă la şcoală domiciliul pe o stradă arondată unei şcoli din centru, instituţia trebuie să îi înscrie copilul”, a spus Valentin Cuibus.

Inspectorul a menţionat că în acele şcoli în care au avut loc reduceri ale claselor pregătitoare, totuşi cadrele didactice nu vor avea probleme cu normele, pentru că vor preda ore şi la alte şcoli.
Comparativ cu anul trecut, anul acesta au fost înscrişi în clasa pregătitoare cu aproape 200 de copii mai puţin. În anul şcolar trecut, la nivelul judeţului Cluj, au fost înscrişi peste 5.700 de elevi şi au fost create 262 de clase. AGERPRES