Propunerea prin care elevii din clasele I-VIII ar fi primit produse de igienă orală a fost respinsă de senatori

ciuhodaru_tudor.jpgSenatorii au respins, marţi, propunerea legislativă a deputatului Tudor Ciuhodaru potrivit căreia elevilor din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat le sunt acordate gratuit, o dată la trei luni, produse de igienă orală. “Se acordă gratuit preşcolarilor şi şcolarilor din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat produse de igienă orală, constând în paste şi periuţe de dinţi. (…) Dreptul se acordă o dată la trei luni”, se arată în textul propunerii de lege.

Iniţiatorul propune ca fondurile necesare pentru acordarea dreptului amintit, precum şi pentru cheltuielile generate de transmiterea acestui drept, se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale. “Nerespectarea prevederilor acestei legi atrage răspunderea disciplinară sau administrativă, civilă sau penală, după caz”, se mai arată în propunerea de lege.

Comisia pentru învăţământ şi cea pentru sănătate din Senat au întocmit un raport comun de respingere a propunerii legislative privind alocarea de periuţe şi paste de dinţi preşcolarilor şi elevilor din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat, motivându-şi decizia prin faptul că iniţiativa legislativă nu este însoţită de o “fişă financiară”.

În expunerea de motive, Tudor Ciuhodaru afirmă că propunerea de lege a fost elaborată ca urmare a “datelor îngrijorătoare privind sănătatea dentară”. “Unul din cinci români nu se spală pe dinţi. Patru milioane de români nu au pus niciodată mâna pe periuţa de din dinţi şi nici nu ştiu ce gust are pasta de dinţi. Majoritatea sunt din mediul rural. Românii schimbă doar o dată la doi ani periuţa de dinţi şi utilizează doar un tub şi un sfert de pastă de dinţi în fiecare an, adică de trei ori mai puţin decât media europeană. S-a ajuns ca durata medie de utilizare a unei periuţe să depăşească de opt ori (2 ani) în urban şi de 40 de ori (10 ani) în rural durata recomandată de utilizare, care este de aproximativ trei luni”, se arată în documentul citat.

Ciuhodaru atrage, totodată, atenţia şi asupra faptului că majoritatea copiilor au carii – “75% pe dinţii temporari, iar 4 din 10 pe dentiţia definitivă”. Legea are un caracter ordinar, iar Senatul a respins-o în calitate de primă Cameră sesizată, aprobând raportul de respingere întocmit de comisiile de specialitate cu 80 de voturi pentru şi două abţineri. AGERPRES