UBB susţine continuarea activităţii Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior în forma actuală

ubb.jpgUniversitatea Babeş-Bolyai (UBB) susţine funcţionarea Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) în forma actuală, accesul la finanţarea cercetării trebuind să fie realizat exclusiv pe baze competitive.
Potrivit unui comunicat transmis joi, UBB susţine poziţia celor două universităţi partenere din cadrul Consorţiului Universitaria – Universitatea Bucureşti şi Universitatea de Vest din Timişoara – de a păstra actuala formă de organizare a UEFISCDI.

“În forma actuală, UEFISCDI este o instituţie puternică, organizată după modele şi standarde europene. Considerăm că cercetarea românească are nevoie de predictibilitate şi de sporirea finanţării. Orice modificare care afectează independenţa şi setul de bune practici ale UEFISCDI poate destabiliza echilibrul fragil în care se află cercetarea românească, având un impact negativ asupra competitivităţii mediului academic românesc. (…) Accesul la finanţarea cercetării trebuie să fie realizat exclusiv pe baze competitive, luând în calcul standardele internaţionale specifice fiecărui domeniu de cercetare ştiinţifică”, se arată în comunicatul universităţii clujene.

Poziţia Universităţii Babeş-Bolyai vine să consolideze ideea că orice restructurare a UEFISCDI nu are voie să iasă din parametrii modelelor similare, de la nivel european, astfel încât să asigure transparenţă, eficienţă şi evitarea conflictelor de interes în gestionarea banului public. La rândul său, Universitatea din Bucureşti a anunţat miercuri că este inoportună desfiinţarea UEFISCDI, prin împărţirea sa în două instituţii – una responsabilă de evaluare şi cealaltă de monitorizarea proiectelor de cercetare, modificare prevăzută în forma actuală a unui proiect de lege. AGERPRES