ANOSR cere modificarea legii în sensul participării studenţilor în proporţie de 25% la alegerea rectorilor

anosr_logo.jpgAlianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România solicită modificarea “de urgenţă” a Legii educaţiei naţionale în sensul asigurării participării studenţilor în proporţie de 25% din totalul electoratului la alegerea rectorilor, având în vedere că în anul universitar 2015-2016 vor fi organizate alegerile pentru rectori.

“Rectorii sunt cei care dau tonul tuturor strategiilor şi direcţiilor în care se îndreaptă universitatea şi e obligatoriu ca şi studenţii să aibă un cuvânt important de spus atunci când acesta este ales. Aşteptăm liniştiţi de ani de zile o schimbare promisă a legii educaţiei, însă ne-a ajuns cuţitul la os şi nu mai e timp de aşteptat. Începând de mâine, ne pregătim pentru acţiuni în universităţi care să îi facă pe guvernanţi să dea atenţia şi respectul cuvenit generaţiei tinere de viitori intelectuali”, a declarat preşedintele ANOSR, Cristi Popescu.

În cadrul Adunării Generale ANOSR care a avut loc la Cluj-Napoca în perioada 2-5 aprilie cei peste 150 de lideri ai studenţilor din România au analizat modul în care universităţile s-au preocupat să le fie respectate drepturile garantate de lege, la trei ani de la publicarea în Monitorul Oficial a Statului Studentului – documentul ce conţine toate drepturile pe care le au studenţii.

“Concluziile ‘Raportului de Implementare a Statutului Studentului’ au fost că universităţile nu au manifestat o preocupare reală în ultimii ani de zile pentru a se asigura că studenţilor le sunt respectate drepturile, iar situaţia investiţiilor în îmbunătăţirea vieţii lor sociale s-a degradat de la un an la altul. În universităţi încă se percep taxe ilegale pentru studenţi, valoarea burselor sociale este departe de a acoperi cheltuielile minime de cazare şi masă, bursele de merit nu se pot cumula cu cele sociale, nu există facilităţi pentru studenţii cu dizabilităţi, iar universităţile se consultă mult prea puţin cu organizaţiile studenţeşti”, susţine ANOSR.

De asemenea, liderii studenţilor au constatat că în ultimii ani universităţile “s-au îndepărtat tot mai mult” de studenţi şi problemele acestora. “Studenţii nu sunt consultaţi în aspecte ce ţin de modul în care sunt alese materiile care le sunt predate – multe cursuri nemaifiind în concordanţă realitatea actuală, nu există proceduri funcţionale de contestare a notelor date pe nedrept, investiţiile în servicii studenţeşti au scăzut drastic, nu s-au mai construit cămine şi cantine noi, nu au mai fost crescute bursele, iar vocea studenţilor a contat din ce în ce mai puţin pentru conducerile universităţilor”, mai afirmă ANOSR.
Potrivit ANOSR, miniştrii Educaţiei din ultimii doi ani şi-au exprimat susţinerea pentru creşterea participării studenţilor la alegerile pentru rectori cu fiecare ocazie cu care s-a discutat acest subiect, însă, “deşi au fost emise nenumărate Ordonanţe de Urgenţă care au modificat Legea Educaţiei Naţionale, niciuna dintre ele nu a prevăzut modificări la procedura de alegere a rectorului”. AGERPRES