O sută de studenţi francofoni din 20 de ţări se reunesc în Capitala europeană a tineretului

Biroul Europa Centrală şi Orientală al Agenţiei universitare a Francofoniei (BECO AUF) organizează între 20 şi 24 aprilie a patra ediţie a Festivalului regional al studenţilor francofoni din Europa Centrală şi Orientală. Capitală europeană a tineretului în 2015, Cluj-Napoca, găzduieşte această celebrare a tineretului francofon. Sub tema “Culorile tinereţii”, această manifestare va reuni aproximativ 100 de participanţi, proveniţi din 20 de ţări , dar şi voluntari care fac parte din comitetul de organizare, studenţi la patru universităţi membre AUF în Cluj-Napoca.

“Acest eveniment care celebrează tinereţea, diversitatea culturală şi excelenţa în francofonie, propune studenţilor o incursiune ştiinţifică, artistică şi culturală pe parcursul unei săptămâni întregi. Altfel spus, festivalul creează un spaţiu de schimburi între tinerii din diferite ţări într-o atmosferă convivială şi printr-un program variat, utilizând ca mijloc de comunicare limba franceză: conferinţe, ateliere creative, concursuri şi seri tradiţionale”, se arată într-un comunicat de presă transmis vineri.

Acţiunile festivalului cuprind o serie de conferinţe – una organizată în parteneriat cu Delagtia Wallonia-Bruxelles despre piesa de teatru scrisă de Paul Emond “Singur la Waterloo, singur la Sfânta-Elena”, la care vor participa actorul Mihai Gruia Sandu şi regizorul Răzvan Popă, o masă rotundă – “Francofonia utilă”, organizată în colaborare cu Clubul Francofon de Afaceri din Cluj-Napoca, şi conferinţa “A învăţa, a preda şi a cerceta în era digitală”, oferită de Chotia Amodsen, coordonator al Institutului de învăţământ inovant prin cercetare din Franţa.

Atelierele festivalului sunt împărţite pe domenii – coregrafie, improvizaţie teatrală, multimedia, pictură-arte tradiţonale, grafism şi un atelier start-up-tineri antreprenori – din care studenţii au putut alege unul pentru a participa. Atelierele vor fi urmate de un concurs “Întrebări pentru un francofon” şi de seri tradiţionale tematice care le vor permite să îşi prezinte ţara, bucătăria, cântecele, dansurile sau costumele tradiţionale.

Săptămâna festivalului se va încheia pe 24 aprilie, la ora 19, la Cinema “Florin Piersic” din Cluj-Napoca, cu o seară de gală în cadrul căreia participanţii vor prezenta în faţa unui public larg fructul muncii lor în ateliere, cei mai buni dintre ei fiind premiaţi.

Finala concursului “Întrebări pentru un francofon” şi acordarea premiilor câştigătorilor atelierelor vor face parte din programul spectacolului de Gală, precum şi momente-surpriză. Publicul galei va fi constituit din reprezentanţii corpului diplomatic, reprezentanţi ai guvernului, personalităţi locale, reprezentanţi ai mediului academic, artistic şi cultural, studenţi, profesori, elevi şi profesori de liceu, mass-media.

Acest eveniment este organizat cu susţinerea a mai multor instituţii, printre care universităţile de stat din Cluj, Federaţia Share – care se ocupă de organizarea Capitalei Europene de Tineret, Institutul francez din Cluj-Napoca, Clubul Francofon de Afaceri din Cluj, Fabrica de Pensule, Institutul Român de Ştiinţă şi Tehnologie, Research for Industry, dar şi o serie de agenţi economici.

Agenţia Universitară a Francofoniei (AUF) reuneşte peste 770 de universităţi ale lumii şi este, în acelaşi timp, operator al Francofoniei pentru învăţământul superior şi cercetare. Încă din 1961, AUF pune în practică acţiuni în beneficiul instituţiilor de învăţământ superior care oferă studii despre sau în limba franceză: programe de burse, proiecte de cooperare, cercetare şi guvernanţă, susţinerea manifestărilor ştiinţifice, sprijin pentru profesionalizarea învăţământului, intervenţii în vederea reconstrucţiei sistemelor de învăţământ în ţările unde acest lucru este necesar. Răspunzând nevoilor definite de membrii săi, acţiunile AUF acoperă în prezent 98 de ţări de pe 5 continente. AGERPRES