Romanistul Giampaolo Salvi va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din București

salvi_giampaolo.jpgUniversitatea din București va conferi vineri, 24 aprilie 2015, distincția de Doctor Honoris Causa profesorului Giampaolo Salvi, reputat specialist în lingvistică romanică. Ceremonia va avea loc în sala “Constantin Stoicescu” a Palatului Facultății de Drept (Bd. Mihail Kogălniceanu, nr. 36-46), la ora 11:00.

Profesorul Giampaolo Salvi este eleveţian de limbă italiană. A studiat la Universitatea din Padova, iar din 1978 locuieşte în Ungaria. Este un membru marcant al comunităţii academice din Ungaria şi unul dintre cei mai cunoscuţi romanişti din Europa. A lucrat în cercetare la Academia Maghiară din Budapesta între 1978 şi 1980. Din 1980 îşi desfăşoară activitatea de profesor şi cercetător la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, unde a devenit doctor în Filologie Romanică în 2001 şi profesor titular în 2002.

Format de romanistul Lorenzo Renzi de la Universitatea din Padova, Salvi a moştenit de la profesorul său interesul ştiinţific pentru cercetările în domeniul lingvisticii romanice comparate. În lucrările sale din acest domeniu, româna reprezintă un termen constant de referinţă. Are numeroase studii publicate despre limbile romanice în perioada veche şi modernă, în perspectivă diacronică, dar şi cercetări în sincronie. Este autorul – împreună cu Lorenzo Renzi – al unei Grande Grammatica Italiana di Consultazione, publicată în trei volume (1988-1995); modelul propus de această gramatică a fost preluat apoi şi pentru alte limbi romanice (spaniolă, catalană şi, parţial, română; după acelaşi format, sunt în curs de elaborare gramatici ale limbii portugheze şi limbii franceze).

Giampaolo Salvi are strânse relaţii de colaborare cu lingviştii din România şi, în special, cu romaniştii de la Universitatea din Bucureşti, unde a şi publicat două importante studii de lingvistică romanică. Promovează, de asemenea, studierea limbii române în Ungaria.

Prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Giampaolo Salvi, Universitatea din București omagiază o personalitate cu o operă științifică și didactică remarcabilă, care a contribuit la stabilirea unor relaţii de colaborare fertilă între romaniştii din România şi Ungaria, la dezvoltarea lingvisticii romanice europene și la instituţionalizarea dialogului în comunitatea academică internaţională.