Protest la liceul din Tecuci, unde zeci de profesori nu şi-au primit salariile

Cei aproximativ 70 de profesori ai Liceului Ovid Caledoniu din municipiul Tecuci, care nu şi-au primit salariile, după ce directoarea unităţii de învăţământ a amânat să semneze un contract de management financiar şi administrativ impus de primarul municipiului Tecuci, Daniel Gerhardt Ţuchel, au intrat joi în grevă japoneză şi au organizat un protest spontan în curtea şcolii.

Orele de curs nu sunt afectate iar cadrele didactice poartă ecusoane cu înscrisul ,,grevă japoneză’, iar la prânz a avut loc un protest spontan al profesorilor în curtea şcolii. Lor li s-au alăturat cadre didactice de la alte unităţi de învăţământ, în semn de solidaritate, dar şi pentru că primăria nu le-a făcut, de la începutul anului, deconturile pentru navetă.

Primarul Ţuchel a declarat că nu ştie nimic despre acţiunea de protest a cadrelor didactice, dar a precizat că în urma discuţiilor avute cu şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, Mioara Enache, la nivelul Liceului Ovid Caledoniu urmează să se întrunească membrii consiliului de administraţie pentru a desemna o persoană care să reprezinte unitatea de învăţământ pentru că directoarea liceului se află în concediu medical. “Am vorbit cu doamna inspector şi se va întruni consiliul de administraţie al liceului care va desemna o persoană care să reprezinte unitatea. Împreună cu doamna inspector vom avea o întâlnire cu acea persoană, dar nu cred că situaţia se va rezolva până luni”, a declarat, joi, primarul, care susţine în continuare că nu poate acorda finanţare şcolii, în lipsa unui contract de management administrativ şi financiar încheiat cu reprezentanţii unităţii de învăţământ.

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, Mioara Enache, a spus că urmează să se întrunească Consiliul de administraţie al liceului pentru a desemna un reprezentant dar a precizat că acest lucru nu înseamnă că se va semna un astfel de contract dorit de primar. “Vom vedea ce formulă vom găsi pentru rezolvarea situaţiei ca profesorii să-şi poată primi salariile, dar mai devreme de ziua de luni nu cred, pentru că durează chiar şi în procedură de urgenţă să se întrunească acest consiliu de administraţie al liceului şi să desemneze un reprezentant”, a spus Enache.

În legătură cu decontarea navetei în cazul unor profesori, primarul Ţuchel a spus că este vorba despre cadre didactice de la trei unităţi de învăţământ din Tecuci dintre cele 19 existente în municipiu. “Decontarea navetei se face la solicitarea conducerii unităţilor de învăţământ, dar nu au transmis solicitările în timp util şi nu am mai prevăzut bani în buget. Până la rectificarea din iulie, directorii puteau să plătească naveta dacă doreau din bugetul şcolii spre exemplu, iar noi să decontăm după rectificarea din iulie. La 14 unităţi s-a înţeles, dar la cele trei nu”, a spus Ţuchel.

Aproximativ 70 de profesori ai Liceului Ovid Caledoniu din municipiul Tecuci nu şi-au primit salariile, după ce directoarea unităţii, Dorina Bejan, a amânat să semneze un contract de management financiar şi administrativ impus de primarul municipiului Tecuci, Daniel Gerhardt Ţuchel. În prezent, directoarea se află în spital, după un schimb de replici cu angajaţii Primăriei Tecuci care au venit marţi la şcoală pentru a-i informa pe profesori că fără existenţa unui astfel de contract la nivelul unităţii aceştia nu pot fi plătiţi.

Directoarea liceului din Tecuci, Dorina Bejan, a fost singura dintre cei 17 directori de unităţi de învăţământ din municipiu care nu a semnat contractul cu primăria, act pe care îl consideră în contradicţie cu Legea educaţiei. Acest punct de vedere este împărtăşit şi de inspectorul şcolar general Mioara Enache, care a precizat că modelul unui astfel de contract de management financiar şi administrativ nu a fost publicat deocamdată de către Ministerul Educaţiei, acest lucru urmând să aibă loc, cel mai probabil, în luna octombrie a acestui an. AGERPRES