Cîmpeanu: ”Procentul de 46% de promovabilitate la examenul de definitivat este unul bun”

definitivat.jpgMinistrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a declarat miercuri că, în opinia sa, procentul de 46% de promovabilitate al profesorilor la examenul de definitivat este unul bun şi a susţinut că trebuie păstrate în sistem doar cadrele didactice care dau dovadă de competenţă.

“Putem avea un curriculum modern aşa cum ne dorim, putem avea manuale aşa cum ne dorim, fără cadre didactice bine pregătite şi devotate nu vom obţine rezultatele aşteptate în sistemul de educaţie. Ieri, când s-au dat rezultatele examenului de definitivat, doar 46% în opinia unora, eu spun 46% este un procent bun pentru că ne dorim să păstrăm (…) în sistemul de educaţie acele cadre didactic care dau dovadă în mod clar de competenţă. De aceea s-a ridicat şi nivelul de trecere pentru definitivat, de la nota 7 la nota 8, şi încercăm să identificăm şi acele cadre didactice cu vocaţie de dascăli”, a spus Cîmpeanu, într-un brifing la Guvern.

Potrivit acestuia, numărul celor care au dorit să-şi dea definitivatul a fost de peste 10.000 de profesori însă doar 3.580 au reuşi să treacă examenul.

“Dacă vreţi să ne raportăm la totalul celor care au dorit să fie stabilizaţi de examenul de definitivat, acesta este de peste 10.000. 10.000 au dorit. Nu au reuşit să treacă de inspecţia la clasă aproape 1.000. Alţi 660 nu s-au prezentat, alţi 1.885 s-au retras din examen, alţi 13 au fost eliminaţi din examen şi am rămas cu 3.580, care au reuşit să ia peste nota 8. Este un sistem de selecţie a cadrelor didactice la care ţin chiar dacă este dureros pentru cei care nu au reuşit să promoveze”, a mai spus Câmpeanu.

Referindu-se la notelor mici obţinute la examenele naţionale, el a afirmat că “este în mare parte vina dascălilor, după cum şi numărul celor eliminaţi de la examenul de bacalaureat, de peste 500, este cauzat în mare parte de atitudinea colegilor dascăli care au supravegheat examenul de bacalaureat”. AGERPRES