Consiliul Tineretului susţine scoaterea de pe piaţă a manualelor cu eficienţă educativă redusă

manuale1.jpgConsiliul Tineretului din România sprijină creşterea calităţii manualelor şi scoaterea de pe piaţă a celor care au un nivel de eficienţă educativă redusă, se arată într-un comunicat transmis AGERPRES.
Totodată, Consiliul Tineretului din România susţine şi poziţia Consiliului Naţional al Elevilor privind problemele de calitate a manualelor şcolare, precum şi continuarea licitaţiei pentru achiziţii publice pentru manuale prin sistemul electronic SEAP pentru transparenţa activităţii editorilor în relaţia cu unităţile de învăţământ.

De asemenea, tinerii îşi manifestă îngrijorarea pentru calitatea informaţiilor din manualele şcolare aflate în prezent pe piaţă, aceasta fiind întărită de raportul “Alice în Ţara Manualelor”, un studiu asupra manualelor şcolare de Comunicare în limba română şi de Educaţie civică, pentru clasele I – IV.

Potrivit sursei citate, autorii studiului au examinat textele şi ilustraţiile din manuale şi au concluzionat că ”prin personaje şi tehnologii, lumea manualelor şcolare rămâne ancorată în trecut, în perioada comunistă sau chiar a secolului al XIX-lea”, există stereotipuri legate de rolurile din familii, iar egalitatea dintre bărbaţi şi femei lipseşte de cele mai multe ori, atât în manualele fizice, cât şi în cele digitale.

Reprezentanţii tinerilor atrag atenţia că educaţia este făcută până la urmă pentru elevi.
“Considerăm că trebuie găsite soluţii legislative pentru evitarea deschiderii unor porţi către achiziţionarea de manuale de dumping, precum cea deschisă prin decizia din 22 iunie referitoare la actuala licitaţie de manuale, unde Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a solicitat eliminarea din documentaţie a condiţiilor de acceptabilitate a ofertelor din Ordinul ministrului Educaţiei din 22 noiembrie 2013 privind regimul manualelor şcolare în învăţământul preuniversitar. Ne opunem însă evitării SEAP şi achiziţionării de pe piaţa liberă direct de către şcoli, procedură greu de verificat şi care poate duce la coruperea comisiilor de evaluare şi a cadrelor didactice implicate prin diferite comisioane şi atenţii, precum şi la alte probleme de gestionare a bugetelor de achiziţii, procedură cerută de Uniunea Editorilor din România”, arată Consiliul Tineretului, în comunicat.

CTR susţine o eventuală adaptare a legislaţiei în scopul sporirii criteriilor de calitate folosite într-un proces transparent şi competitiv de achiziţie, pentru a proteja şi susţine editurile orientate către această şi a elimina manualele de dumping, prezente în număr alarmant în şcolile din România.
”O eventuală descentralizare care să afecteze transparenţa şi competitivitatea procesului de achiziţie a manualelor nu poate fi luată în discuţie în actualul context educaţional, social şi legislativ. Calitatea ar trebui să fie principalul atribut asociat manualelor şcolare şi nu modalitatea lor de achiziţie, distribuire sau, uneori, impunere la clasă”, mai arată sursa citată.

Consiliul Tineretului din România (CTR) este reprezentantul tinerilor la nivel naţional şi membru cu drepturi depline în Forumul European de Tineret şi Organizaţia Mondială a Tinerilor, fiind alcătuit din 19 membri structuri federative, fiecare având între 5 şi peste 80 de organizaţii. AGERPRES