Două licee din Cluj-Napoca vor fi reabilitate cu fonduri elveţiene

cluj_liceu_muzica.jpgElevii Colegiului Naţional “George Coşbuc” şi cei ai Liceului de Muzică “Sigismund Toduţă” din municipiul Cluj-Napoca vor învăţa în curând în clădiri consolidate, reabilitate şi izolate termic, cu costuri de întreţinere mult reduse.

Consolidarea va fi realizată graţie Programului de cooperare elveţiano-român, prin care suma de 1,7 milioane de franci elveţieni va fi pusă la dispoziţia municipalităţii din Cluj-Napoca pentru realizarea lucrărilor de intervenţie în scopul creşterii performanţei energetice, implicit a reducerii costurilor pentru încălzire, în condiţiile asigurării şi menţinerii climatului termic interior. Proiectul va avea ca urmare şi o ameliorare a aspectului urbanistic al oraşului.

În cursul zilei de joi, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, Sevil Shhaideh, şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice (MFP) Attila Gyorgy au semnat, alături de însărcinatul cu afaceri al ambasadei Elveţiei la Bucureşti, Stefan Dubach, documentele pentru finanţarea proiectului “Reabilitarea termică a unităţilor preuniversitare din Cluj-Napoca”.

Proiectul are un buget total de 1.655.698 de franci elveţieni (7.110.063,92 lei). Din această sumă, contribuţia financiară elveţiană nerambursabilă este de 1.407.343 franci elveţieni (6.043.553,04 lei). Durata de implementare este de 19 luni.

Prin proiect se finanţează modernizarea şi reabilitarea termică a două clădiri de învăţământ din proprietatea municipalităţii: Colegiul Naţional “George Coşbuc” şi Liceul de Muzică “Sigismund Toduţă”. Lucrările propuse includ consolidarea structurală a clădirilor, acolo unde este necesar, anveloparea clădirilor, schimbarea ferestrelor, înlocuirea instalaţiilor termice, instalarea de sisteme de climatizare cu recuperarea căldurii din aerul de ventilare, instalarea de panouri PV, instalarea de corpuri de iluminat tip LED, alte lucrări pentru creşterea nivelului de confort interior.
Ca urmare a măsurilor de reabilitare va fi realizată o economie de energie de 1202 MWh/an, din care 1110 MWh/an din căldură, 68 MWh/an din apă caldă şi 24 MWh/an din electricitate; în acelaşi timp, emisiile de CO2 vor scădea la 232,56 t/an. Costurile necesare întreţinerii celor două clădiri vor fi de 107.973 franci elveţieni/an.

La 7 decembrie 2009 Parlamentul elveţian a aprobat contribuţia financiară nerambursabilă pentru România, în valoare de 181 de milioane de franci elveţieni (aproximativ 800 de milioane de lei), pentru o perioadă de angajament de 5 ani (contractare 2009-2014) şi o perioadă de plată de până la 10 ani (plăţi 2009-2019), începând cu data aprobării contribuţiei de către Parlamentul elveţian. AGERPRES