Şase sute de locuri disponibile la Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia

univ_1dec1918_alba.jpgAproximativ 600 de locuri la studii cu licenţă şi la masterat sunt disponibile în sesiunea de toamnă, ce va începe luni, la Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba Iulia.

“După admiterea din vară, am constatat o creştere a studenţilor înmatriculaţi cu 10% faţă de anul precedent, atât pentru licenţă, cât şi la masterat. Este un lucru extrem de benefic pentru noi. Este un echilibru între specializări, este un echilibru în interiorul facultăţilor, cinci la număr, comparativ cu anul trecut”, a declarat rectorul Universităţii “1 Decembrie 1918”, Daniel Breaz.

Acesta a precizat că există specializări, cum sunt Kinetoterapia şi Pedagogia învăţământului preşcolar şi şcolar, unde locurile sunt aproape în totalitate ocupate. “Acum avem înmatriculaţi 1.300 de studenţi în primul an. Nu se vor ocupa toate aceste 600 de locuri, ţinând cont şi de rezultatul la Bacalaureat în sesiunea de toamnă. Dacă vom avea încă 200-300 de elevi care vor veni, este suficient”, a spus rectorul universităţii albaiuliene.

El a menţionat că sunt şi studenţi din afara ţării, respectiv din Algeria, China, Iordania, Palestina, Pakistan şi Turcia, care au depus aplicaţii pentru a studia la universitatea din Alba Iulia. Breaz a precizat că au fost depuse dosare şi din Republica Moldova, atât de tineri care vin pe cont propriu, cât şi prin Ministerul Educaţiei, fiind ocupate până în prezent 24 din cele 34 de locuri alocate pentru studenţii din această ţară.

În schimb, doar două din cele zece locuri speciale pentru romi au fost ocupate până în prezent. “Din cele zece locuri alocate pentru romi, sunt ocupate doar două, la Kinetoterapie şi Pedagogia învăţământului şcolar şi preşcolar. Locurile sunt flexibile, nu am stabilit că locul e la specializarea X. Am încercat să fim flexibili şi, în limita capacităţii de şcolarizare la o anumită specializare, dacă vine un doritor poate să acceseze un loc. Din păcate nu prea vin, sunt puţini. Să sperăm că poate se mai înscriu la admiterea din toamnă”, a declarat rectorul Universităţii 1 Decembrie, menţionând că anul trecut au fost ocupate şase din cele zece locuri speciale pentru studenţii romi.

Daniel Breaz a amintit că Universitatea “1 Decembrie 1918” a primit în primăvară cel mai înalt calificativ acordat de către Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior, respectiv “Grad de încredere ridicat pentru perioada 2015-2020′. “Avem o universitate care pregăteşte bine resursa umană. Absolvenţii noştri şi-au cam găsit locuri de muncă. 87% dintre absolvenţi sunt angajaţi în domeniul în care s-au pregătit”, a subliniat Daniel Breaz.

Rectorul a mai precizat că deschiderea anului universitar 2015-2016 va avea loc în data de 2 octombrie, fiind aşteptat să participe ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu. AGERPRES