Liviu Dragnea: “Până la finalul anului, lucrările la 500 de şcoli vor fi finalizate”

dragnea_liviu2013.jpgPreşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că este foarte bună o dezbatere publică pe tema infrastructurii din educaţie şi a precizat că, până la finalul anului, 500 de şcoli vor fi reabilitate şi modernizate.

“Este foarte bună o dezbatere publică pe tema infrastructurii din educaţie, dar e bine să ştim că sunt lucruri care se întâmplă chiar acum când vorbim. Atunci când am fost ministrul Dezvoltării, am lansat un program de a se reabilita, moderniza şi finaliza 500 de şcoli, plecând de la situaţia de dinainte în care 1.700 de şcoli erau în diverse faze de execuţie cu lucrările sistate. Ministerul Dezvoltării, din fonduri europene şi prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, a lansat acest program, iar până la finalul anului aceste 500 de şcoli vor fi finalizate”, a spus Dragnea, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD.

Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte şcolile care nu au autorizaţie de funcţionare a fost semnat un protocol între Ministerul Dezvoltării şi cel al Educaţiei. Prin acesta Ministerul Educaţiei s-a angajat ca pentru cele peste 2.100 de şcoli care nu aveau autorizaţie sanitară de funcţionare, la acel moment, să transmită la Ministerul Dezvoltării o minimă documentaţie cu lucrările care sunt necesare a fi realizate pentru obţinerea avizului. “Au început să se transmită în ultima perioadă la Ministerul Dezvoltării studii de fezabilitate şi proiecte tehnice, iar în perioada următoare sunt sigur că Guvernul va aloca fondurile necesare pentru ca şi acest program să fie finalizat”, a precizat Dragnea.

Referitor la declaraţia lui Klaus Iohannis, care a catalogat o ”ruşine naţională” faptul că 4.000 de şcoli nu au autorizaţie sanitară, Liviu Dragnea a spus că afirmaţia preşedintelui este bună şi o întăreşte. ”Este o ruşine naţională, dar nu pentru Guvernul ăsta, acest Guvern a început cu curaj mai multe programe, iar prin unul dintre ele, la finalul lui 2016, toate şcolile din România trebuie să aibă autorizaţie de funcţionare. Este o ruşine naţională pentru toate guvernele de dinainte. Este inadmisibil că în atâţia ani de zile guvernele trecute nu s-au aplecat cu atenţie în baza unui program structurat şi bine conturat, să înceapă un program de investiţii serios pentru infrastructura din educaţie. Dincolo de toate discuţiile dintre sindicate şi miniştrii care s-au perindat, dincolo de toate reformele pe care fiecare nou ministru a venit şi le-a anunţat în aceşti ani, au început mii de şantiere, prin patru proceduri diferite, iar lucrările au fost abandonate. În 2013 erau peste 1.700 de şantiere deschise şi părăsite”, a spus Dragnea. AGERPRES