UMF Târgu Mureş a lansat campania “Adoptă o inimă de copil”, în cadrul “Zilelor inimii”

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a anunţat lansarea campaniei “Adoptă o inimă de copil”, în cadrul evenimentelor “Zilelor inimii”, organizate în colaborare cu Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş. Potrivit rectorului, “Zilele inimii” se vor desfăşura la Târgu Mureş începând de joi până duminică şi vor cuprinde atât activităţi destinate specialiştilor, cât şi publicului larg, în cadrul proiectului implementat de UMF Târgu Mureş, “Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică – CORDISPED”, în care are ca parteneri IUBCvT Târgu Mureş şi UMF Cluj-Napoca.

“Lumea medicală din Târgu Mureş îşi asumă nu doar rolul şi misiune medicală, ci şi una socială, care este extrem de importantă. Avem proiectul CORDISPED, foarte ambiţios, dificil prin complexitate şi prin resursa care a fost mobilizată, prin care s-a încercat, şi noi sper ca până la urmă să reuşim, să reabilităm şi să creştem nivelul formării specialiştilor în domeniul chirurgiei cardiovasculare şi cardiologiei pediatrice în România. E un proiect care se derulează pe parcursul anului 2015, care se va încheia la sfârşitul acestui an, care a însemnat de-a lungul timpului numeroase sesiuni de formare profesională, care s-a adresat diverselor categorii – medici, asistenţi medicali, dar în egală măsură diverselor specialităţi medicale, chirurgia cardiacă pediatrică este în frunte, dar şi în specializări conexe, cardiologia intervenţională, cardiologia pediatrică, imagistică, ATI şi altele. Acestea toate împreună fac ca din cei 1.000 de copii care se nasc anual cu malformaţii cardiace mare parte să poată fi trataţi”, a arătat dr. Leonard Azamfirei. El a precizat că în Târgu Mureş există un centru de excelenţă în chirurgia cardiacă.
Managerul de proiect, dr. Klara Brînzaniuc, care este şi managerul IBCvT Târgu Mureş, a declarat că în cadrul proiectului CORDISPED, finanţat în cadrul POSDRU cu suma de 21.619.094,88 lei (4,74 milioane de euro), 270 de cadre medicale din toată ţara au beneficiat de pregătire de specialitate. “În cadrul proiectului POSDRU pe care îl derulăm în perioada februarie-decembrie 2015, CORDISPED, avem câteva activităţi mai speciale şi mai delicate. Sunt structurate pe două paliere foarte importante: primul palier este cel care ţine de proiectul în derulare, unde grupul nostru ţintă este de 270 de medici şi asistenţi medicali. Am crescut de la 235, pentru că a fost o adresabilitate extrem de mare, foarte mulţi colegi din toată ţara au dorit să intre în grupul ţintă şi am cerut finanţatorului să accepte un act adiţional prin care am folosit intensiv tot bugetul proiectului pentru a creşte grupul ţintă (…) Pentru a creşte impactul şi pentru a valorifica această formare am organizat, în intervalul 1-4 octombrie, mai multe activităţi de formare, conferinţe, cu participare naţională şi internaţională, organizate pe toate cele 6 domenii ale proiectului”, a precizat Brînzaniuc.

Ea a arătat că o parte dintre activităţile “Zilelor inimii” vor fi destinate numai grupului ţintă, iar o parte se preocupă de ceea ce ar trebui să facă fiecare pentru sănătatea inimii. Astfel, pe parcursul a patru zile, pe lângă seminariile de specialitate organizate pentru profesionişti, elevii şi studenţii vor putea vizita IUBCvT Târgu Mureş şi vor putea discuta inclusiv cu copii care au avut nevoie de intervenţia doctorilor.
Deschiderea oficială a “Zilelor inimii” va avea loc vineri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în prezenţa unor specialişti din ţară şi străinătate, precum prof. dr. Peter Ewert – directorul Departamentului de Cardiologie Pediatrică şi Boli ale Inimii – Institutul Inimii Munchen (Germania), prof. dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu, preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, şi conf. dr. Ioan Mircea Coman, preşedintele Fundaţiei Române a Inimii. AGERPRES