Primăria Constanţa a aprobat acordarea de burse şcolare cuprinse între 25 şi 100 de lei lunar

Consiliul Local Municipal Constanţa a aprobat alocarea de burse şcolare în învăţământul preuniversitar de stat, aferente primului semestru al anului şcolar 2015-2016, pentru 9.623 de elevi, acestea fiind de patru tipuri – de performanţă, în valoare de 100 de lei pe lună, de studiu, de merit, ambele de câte 25 de lei lunar şi burse de ajutor social, de 75 de lei lunar.

Primarul interimar al Constanţei, Decebal Făgădău, a menţionat că acordarea respectivelor burse se va face începând cu luna octombrie şi, conform criteriilor stabilite de Ministerul Educaţiei, orice elev cu media de peste 8,50 va beneficia de bursă.

“Pentru semestrul întâi, 9.623 de elevi constănţeni vor beneficia de burse de performanţă, burse de studiu, burse de merit şi burse sociale. (…) Acesta este un proiect important, mi-aş dori să găsim resurse bugetare în bugetul anului viitor astfel încât să mărim plafonul, dar cred că mărirea plafonului trebuie coroborată cu un principiu calitativ. În momentul de faţă, condiţiile de acordare a burselor sunt stipulate în ordinul de ministru şi orice elev care are media peste 8,50 beneficiază de bursă. Mi-aş dori ca, pe viitor, Ministerul Educaţiei să elaboreze un set de norme prin care să nască competiţia între elevi”, a afirmat Făgădău.

Valoarea burselor şcolare şi numărul beneficiarilor au fost votate, marţi, de consilierii municipali, după ce, în şedinţa desfăşurată luna trecută, a fost aprobată alocarea a două milioane de lei pentru acordarea de burse elevilor.

Reprezentanţii Asociaţiei Elevilor din Constanţa (AEC) consideră insuficiente sumele stabilite de Consiliul Local pentru bursele şcolare. “Suntem de părere că suma aferentă cuantumului burselor ar trebui să fie stabilită în funcţie de valoarea salariului minim pe economie. De aceea, propunem ca valoarea bursei de merit să reprezinte 10% din salariul minim pe economie, bursa de studiu şi cea de performanţă 15%, iar bursa de ajutor social 20%”, conform unui comunicat remis presei de AEC.
În ultimii ani, administraţia locală nu a alocat fonduri pentru bursele şcolare, AEC solicitând în repetate rânduri acordarea acestora. AGERPRES