Senatul UMF Iaşi a decis reevaluarea tuturor dosarelor de înmatriculare a studenţilor străini

umf iasi.jpgUniversitatea de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa” Iaşi a anunţat că procesul de înmatriculare a studenţilor străini care îşi plătesc şcolarizarea a fost întrerupt “după identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidaţilor”, iar Senatul Universităţii a decis, în şedinţa din 19 octombrie, reevaluarea tuturor dosarelor “urmând ca în maxim o săptămână să fie publicată lista finală a candidaţilor admişi”.

“Urmare a informaţiilor apărute în mass-media referitoare la solicitările de clarificări formulate de Ministerul de Externe din Maroc, cu privire la situaţia a 45 de candidaţi cetăţeni marocani la admiterea la Facultatea de Medicină, în sesiunea de admitere septembrie 2015, pentru liniile de predare în limbile străine şi limba română pe cont propriu valutar, Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iaşi face următoarele precizări: (…) Procesul de înmatriculare a studenţilor la programele de studiu în limbile engleză, franceză şi română pe cont propriu valutar a fost întrerupt după identificarea unor erori care au viciat clasamentul final al candidaţilor. Senatul Universităţii a decis în şedinţa de ieri, 19 octombrie 2015, reevaluarea tuturor dosarelor urmând ca în maxim o săptămână să fie publicată lista finală a candidaţilor admişi”, se arată într-un comunicat al UMF Iaşi, postat marţi pe site-ul instituţiei.

Potrivit sursei citate, conducerea Universităţii “a semnalat imediat aceste erori” Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, care a trimis o comisie pentru a investiga problemele semnalate. Totodată, în paralel, conducerea UMF Iaşi a demarat propria anchetă internă, iar instituţia precizează că va face “publice rezultatele celor două anchete imediat ce ele vor fi finalizate”.

Sursa menţionată adaugă, referitor la “lipsa de transparenţă de care este acuzată Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iaşi de către Ministerul de Externe din Maroc”, că Universitatea “a avut iniţiativa comunicării în această problemă”, trimiţând în data de 15 octombrie 2015 o adresă prin care explica ambasadorului României în Regatul Maroc, Simona Marian Ioan, “situaţia existentă”.
De asemenea, Universitatea precizează că “i-a notificat pe candidaţi, prin mesaje electronice personalizate, asupra situaţiei evaluării dosarului lor de admitere”.

UMF Iaşi menţionează că Metodologia de admitere pentru studenţii candidaţi la locuri nebugetate prevede că, pentru a confirma intenţia candidaturii, trebuie achitată o treime din valoarea taxei de studiu pentru primul an, iar în cazul în care candidatul nu este admis, această sumă îi este returnată integral. AGERPRES