Academician prof univ dr Ştefania Kory Calomfirescu, distinsă cu titlul de DHC al UVVG Arad

uvvg_calomfirescu.jpgUniversitatea de Vest ‘Vasile Goldiş’ din Arad a conferit, într-o festivitate organizată miercuri, titlul de Doctor Honoris Causa neurologului academician prof univ Ştefania Kory Calomfirescu.

‘La baza hotărârii Senatului UVVG de a-i conferi titlul de DHC doamnei academician prof univ dr Ştefania Kory Calomfirescu stă deosebiat sa activitate medicală, ştiinţifică şi academică. Personalitate academică reprezentativă a învăţământului superior medical românesc, domnia sa este unul dintre cei mai cunoscuţi neurologi ai şcolii medicale româneşti şi primul medic din lume care a scris un tratat despre edemul cerebral’, a spus prof. univ dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul UVVG Arad.

Prof univ dr Stefania Kory Calomfirescu a mai primit de-a lungul timpului medalia de aur a mileniului din partea Universităţii Cambridge şi medalia de onoare a mileniului din partea Institutului Biografic American, din a cărui conducere face parte. De asemenea, este membru în Consiliul Director al Universităţii Cambridge, din Marea Britanie şi membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Medicale, iar în anul 2009 a primit titlul de Senior al Cetăţii Clujului din partea Primăriei municipiului Cluj-Napoca.
Lucrările semnate de aceasta au avut ca teme prioritare: edemul cerebral acut în infarctul şi hemoragia cerebrală; tulburările de limbaj de tip afazic în accidentele vasculare cerebrale; complicaţiile neurologice şi psihiatrice în alcoolismul cronic; complicaţiile neurologice în diabetul zaharat şi neoplazii; profilaxia primară şi secundară a accidentelor vasculare cerebrale; recuperarea maladiilor cerebrovasculare; studiul formelor clinice de afazie; kinetoterapia în scleroza multiplă; kinetoterapia în boala Parkinson; kinetoterapia în scleroza laterală amiotrofică şi, de asemenea, teme din istoria neurologiei clujene şi naţionale.

Activitatea ştiinţifică a doamnei prof univ dr Ştefania Kory Calomfirescu este atestată prin 39 de volume de medicină publicate, din care 20 în calitate de unic autor, 15 volume ca prim autor şi 4 volume de co-autor. De asemenea, a realizat 39 de monografii şi peste 600 de lucrări ştiinţifice şi articole de specialitate, dintre care 61 publicate în reviste europene şi internaţionale şi peste 513 lucrări ştiinţifice publicate şi prezentate la diverse congrese, simpozioane şi conferinţe naţionale şi internaţionale. AGERPRES