Ziua porţilor deschise la Universitatea Politehnică din Timişoara

univ_politehnica_timisoara.jpgSute de timişoreni au trecut, luni, pragul Universităţii Politehnice din Timişoara, care aniversează 95 de ani de la înfiinţare. Cei mai mulţi vizitatori au fost atraşi să participe la experimente de fizică, să descopere şi să discute cu specialiştii fenomene fizice la Experimentarium TM, dar şi să vadă primul calculator realizat într-o universitate românească, MECIPT 1 (Maşina Electronică de Calcul Institutul Politehnic Timişoara 1), cu ajutorul căruia au fost realizate calculele necesare pentru construirea barajului Vidraru şi a Pavilionul ROMEXPO din Capitală.

“Una dintre cele mai mari construcţii din perioada comunistă, Canalul Dunăre-Marea Neagră, a fost realizată pe baza unui studiu care i-a avut drept coautori pe doi studenţi ai politehnicii timişorene, Aurel Bărglăzan şi Octavian Smighelschi. Ei au elaborat proiectul de 130 de pagini, intitulat “Studiul unui canal navigabil Cernavodă-Constanţa”, publicat în anul 1929, la Timişoara”, a declarat Nicolae Robu, fost rector al Universităţii Politehnica Timişoara.

Un alt profesor care a slujit întreaga carieră Universitatea Politehnică “Traian Vuia” din Timişoara este Aurel Naum, care a lansat în urmă cu aproape zece ani, în premieră mondială, Tratatul de Tehnologii Neconvenţionale.

Dintre cele patru instituţii de învăţământ superior de stat din Timişoara, Politehnica este cea mai mare, cu zece facultăţi care asigură programe academice moderne, de o înaltă ţinută profesională. Acest lucru este susţinut atât de figurile emblematice ale şcolii politehnice care s-au remarcat de-a lungul timpului pe plan internaţional, cât şi de numărul mare al absolvenţilor UPT care sunt angajaţi, imediat după finalizarea studiilor, de firmele străine din ţară şi din străinătate. Instituţia academică a produs în cele nouă decenii de activitate peste 100 000 de ingineri, deosebit de apreciaţi aici şi peste hotare.
Între cele 95 de puncte de interes deschise publicului se mai regăsesc laborator de electronică optică şi holografie, un altul de curiozităţi chimice, unde pot fi realizate pasta de dinţi pentru elefant, extinctorul CO2, stingerea şi aprinderea flăcării, schimbarea culorii laptelui şi vulcanul în erupţie.

Nu în ultimul rând, cel mai nou obiectiv inaugurat al Politehnicii, Biblioteca UPT, expune 95 dintre cele mai vechi cărţi ale sale, publicaţii apărute începând cu anul 1798, un Catalog al prezenţei României la Expoziţia Universală de la Paris (1867), când cererea românilor de a expune separat de otomani a avut succes şi în toate documentele Expoziţiei este trecut numele de România, în loc de Principatele Unite.

Universitatea Politehnica “Traian Vuia” din Timişoara şi-a deschis porţile în baza Decretului Regal din 11 noiembrie 1920, semnat de Regele Ferdinand. AGERPRES