Universitatea “Danubius” a găzduit reuniunea de lucru “Acces la resurse de finanțare europeană pentru relansare industrială”

danubius_pusca_andy.jpgLa sfârșitul lunii trecute, la Ulm, în Germania, România a avut, ca număr de participanți, a doua reprezentare, după țara gazdă, la evenimentul organizat de Comisia Europeană în parteneriat cu statul Baden- Wurttemberg, respectiv a patra ediție a unuia dintre cele mai importante evenimente dedicate Regiunii Dunării: Forumul Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării. “Smart. Social. Sustainable Innovation for the Danube Region” a fost denumirea acestui forum, iar dezbaterile speakerilor au gravitat asupra asupra unor probleme diverse și stringente cu care se confruntă statele riverane Dunării.

Cu acea ocazie, Universitatea “Danubius”, membru fondator al clusterului academic Danubius Academic Consortium (DAC), alături de alte șapte universități și institute de cercetare din cinci țări ale Dunării: Universitatea Tehnică Slovacă din Bratislava, Universitatea Zilina, Institutul pentru Inovație Integrală din Koln, Universitatea de Arte din Belgrad, EDUCONS – Novi Sad, Universitatea Mendel Brno și Landesverband der Deutschen Industry Baden-Wurttemberg, a stabilit, împreună cu Asociația CLDR (Comunităţile Locale Riverane Dunării) și Primarul municipiului Galați, Marius Stan, organizarea, de urgență, a unei reuniuni de lucru care să aducă la aceeași masă reprezentanți ai mediului de afaceri, ai instituțiilor de cercetare și ai universităților precum și ai instituțiilor publice și private care au un cuvânt de spus în domeniul accesării fondurilor europene.

Iată că planul de la Ulm nu a întârziat să fie pus în aplicare, pe 19 noiembrie, la Universitatea “Danubius” având loc un eveniment extraordinar: Reuniunea de lucru “Acces la resurse de finanțare europeană pentru relansare industrială”. Amfitrionul acestui eveniment, Conf. univ. dr. Andy Pușcă, Rector al Universității “Danubius”, pornind de la premisa că s-a trecut, demult, de faza informării, a subliniat, încă de la începutul dezbaterilor, nevoia ca, prin această întrunire, să fie punctate, în mod pragmatic, aspecte concrete care pot sprijini actorii importanți ai acestei zone să acceseze proiecte de interes pentru dezvoltarea economică a regiunii de Sud- Est și relansarea industrială a orașelor din această zonă, riverane Dunării.

Primarul Municipiului Galați, Marius Stan, a deschis lucrările acestei reuniuni. Acesta a conturat o serie de aspecte deosebit de importante referitoare la trei mega proiecte ale instituției pe care o reprezintă subliniind necesitatea implementării unor proiecte de infrastructură pentru această zonă. Este vorba despre Proiectul de subtraversare a Dunării, Centrul Multimodal de Transport de la Galați și Aeroportul de containere. Trebuie să credem în aceste proiecte deoarece avem o obligație față de viitor! La întâlnirea de la Ulm, am făcut o cerere pentru înființare la Galați a unui Centru pentru Strategia Dunării. Suntem acolo, în Comitetul executiv, avem susținere, avem logistica care ne recomandă. Avem, în primul rând, cele două fabrici de creiere, cele două universități, avem Parcul Industrial, avem Tehnopolul, Zona Liberă, Parcul de Soft. Suntem, așadar, patru entități care, prin unirea eforturilor, a preocupărilor și expertizei, nu se poate să nu avem succes!”

Prof. Sever AVRAM, Președinte al Asociației CLDR (Comunităţile Locale Riverane Dunării), a subliniat rolul universităților în renașterea industrială a Europei, prezentând concret principalele fâșii de finanțare, mai puțin cunoscute. În discursul domniei sale, universitățile sunt considerate, în viitor, cele care fac posibilă creșterea și schimbarea social- economică. De asemenea, Prof. Sever Avram a punctat principalele forme, instrumente și structuri prin care se poate realiza inovarea prin antreprenoriat, subiect în topul discuțiilor ocazionate cu prilejul întâlnirii de la Galați. Totodată, domnul profesor a prezentat publicului patru tipuri de finanțare curând accesibilă care vizează proiecte cu un grad de inovare foarte puternic, proiecte fascinante. “Suntem aici, în sală, manageri, oameni de afaceri! Trebuie să ne racordăm la ceea ce există deja, la cele patru clustere din Galați. La nivelul Europei sunt 950 de clustere. Trebuie să realizăm alianțe strategice pe diferite domenii. Avantajul intrării într-un cluster constă, în principal, în credibilizarea antreprenorilor. Mediul de afaceri ar putea oricând să intre în aceste proiecte, dacă este parte a clusterelor.”

Dr. Costin Lianu – Universitatea “Spiru Haret” , Consiliul Național pentru Export, a prezentat un proiect de interes național, referitor la Strategia Dunării care oferă României șansa de a deveni o punte de legătură între Est și Vest pe coridoare logistice și de transport.

Marian Filimon, Președinte al Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii – Galați, a lăudat inițiativa reuniunii de lucru de la Galați, deosebit de interesantă pentru oamenii de afaceri și a punctat nevoia unei comunicări reale între ceea ce se întâmplă în România și ceea ce se întâmplă în Europa. Un aspect deosebit de important adus în centrul dezbaterilor de către Marian Filimon a fost cel referitor la chestiunea traficului de influență și a lobby-ului instituțional sau privat.

Asupra acestui subiect, al lobby-ului la Uniunea Europeană, s-a oprit și Dan Nicolae Tivilichi, Președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Maritime Galați, domnia sa prezentând câteva aspecte referitoare laproiectul nodului de transport intermodal și la programul strategic de finanțare al APDM, program care cuprinde 12 proiecte.

Una dintre intervențiile dintr-o zonă mai practică, a consultanților pentru accesarea fondurilor europene, a venit din partea lui Marian Dobrilă, Vicepreședinte al Asociației Consultanților din România pentru Accesarea Fondurilor Europene. “Se vor finanța doar proiectele inovatoare dar banii vor fi pe jumătate și ne așteptăm la o concurență foarte mare. Firmele trebuie să facă un salt mare de la proiectele simple la proiectele care pot dovedi că aduc ceva nou. Apar în discuție clusterele și Centrele de Transfer Tehnologic, ca principali actori care pot răspunde nevoilor Uniunii Europene. Cercetarea trebuie să se bazeze pe produse de piața iar prin transferul tehnologic să își demonstreze capacitatea de a crea ceva valoros nu doar din punct de vedere științific ci și din punct de vedere al pieței”, a spus acesta.

Bioeconomia, subiectul adus în discuție de către Marian Dobrilă, a fost dezvoltat, în contextul temei reuniunii de lucru, de către Academicianul Alexandru T. Bogdan, Academia Română – Centrul de Biodiversitate. “Transplantul de creiere nu se face! Transplantul de cuvinte este o iluzie și deziluziile vorfi! Vă propun ca tot ceea ce se întâmplă aici să se numească MEGA PROIECT DE DEZVOLTARE BIOECONOMICA INTEGRATA A REGIUNII!”, a menționat acesta. De asemenea, Academicianul Alexandru Bogdan a adus în centrul discuțiilor un termen absolut necesar: BIOCLUSTER. “Dunărea este apă dulce! Fără viață, nu există! Dacă nu punem acest cuvânt, BIO, BIO CLUSTER, altfel nu merge!” Domnia sa a felicitat harta de dezvoltare economică pe cursul Dunării, hartă prezentată de către Gabriel Bubloacă – Technologiezentrum, cu ocazia lucrărilor de la Ulm.

Finalul agendei întâlnirii de la Galați a fost rezervat intervențiilor reprezenanților celorlalte patru clustere, înființate în această zonă: clusterul naval (domnul Dan Nicolae Tivilichi, Președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Naționale Administrația Porturilor Dunării Maritime Galați), clusterul IT (Cătălin Aramă – Director al Parcului de Software Galați), clusterul pe sănătate (Andreea Marcu – Asistent Manager – Parcul Industrial Galați) și clusterul pe energia regenerabilă.

Alina Răileanu, director al Școlii de Business din cadrul Universității “Danubius” (DIBS), a pezentat partenerii din aceste clustere și a accentuat rolul deosebit pe care îl au de jucat, deopotrivă, mediul de afaceri, mediul academic, administrația publică și societatea civilă. “Acest oraș a fost clădit, încă de la început, ca un mega cluster creat în jurul Dunării. A venit vremea să repunem pe picioare acest oraș, pornind de la ceea ce ne definește: Dunărea! Primul cluster constituit în Galați, la insistențele Parcului Industrial, a fost un rezultat de proiect european: Clusterul naval!”

Concluzia întâlnirii extraordinare de la Galați este că toți cei prezenți și interesați de accesarea fondurilor europene trebuie să treacă, rapid, la fapte, să-și unească eforturile, ideile, logistica și expertiza sub umbrela clusterului și să depună proiecte cu un nivel înalt de inovare pentru a căștiga și a pune în practică ceea ce și-au propus pentru relansarea industrială a orașelor riverane Dunării.